Руски хакер одговорио Стејт департменту: “Не можете ништа учинити”

САД ће предузети мере против хакера у Русији ако Москва то не учини, рекао је државни секретар Ентони Блинкен. Руски хакер, специјалиста за кибербезбедност Сергеј Вакулин, исмевао је претњу Вашингтона.

Амерички Стејт департмент је обећао да ће казнити хакере у Русији. Ово је изјавио шеф одељења Ентони Блинкен. У исто време, додао је да су током интеракције са Русијом, Сједињене Државе дале јасан сигнал да су земље које имају уточиште сајбер криминалаца одговорне за предузимање одговарајућих мера.

Руски хакер, специјалиста за сајбер безбедност Сергеј Вакулин, рекао је да су претње Стејт департмента смешне. Према његовим речима, Американци неће моћи да предузму било какву акцију против хакера у Русији.

“Веома смешно. Не могу ништа. Апсолутно “, рекао је стручњак.

Сергеј Вакулин је нагласио да су „црни хакери“ попут даркнета, који нико на свету није успео да блокира. Ни једна држава.

„Даркнет постоји свуда. Црни хакери воле даркнет. Анонимус је легендарна, култна група хакера и активиста. Још увек нико није могао да одбије њихов напад ако су озбиљно мислили на то “, рекао је.

Специјалиста је објаснио: ствар није у томе што Русија не жели да пронађе сајбер криминалце који делују са територије Руске Федерације, већ да ти људи раде врло пажљиво и готово је немогуће пратити их.

„У Русији постоје црни хакери, али они делују врло пажљиво, крију се под ВПН-ом, прокси-јем и додатно врте локалног прокси-а. Они раде на оперативном систему Линукс, где можете писати сопствене дистрибуције. Односно, потпуно формирани хакер је врло тачан и прецизан, и врло га је тешко ухватити “, – рекао је.

Стручњак је нагласио: у Сједињеним Државама је прича иста као у Русији. Амерички полицајци, попут руских, тешко могу да идентификују професионалне хакере.

„Чак и ФБИ улази у даркнет и користи социјални инжењеринг за извлачење информација од хакера. То се догађа путем комуникације, јер је врло тешко извући хакере из даркнета “, рекао је Сергеј Вакулин.

Према стручњаку, проблем сајбер криминала је могуће решити, али само ако су све земље уједињене. Поред тога, све државе морају донети одговарајуће законе, потрошити огромне количине новца на инфраструктуру неопходну за чување база података.

„Све државе треба да контактирају [да би истражиле кибернетичке злочине], јер особа може да делује на другом крају света. Поред тога, немају све земље законе који обавезују ВПН услуге да чувају информације о ИП адресама стварних људи “, рекао је.

У Русији постоји „пакет Јаровој“, према којем се подаци чувају шест месеци, подсетио је Сергеј Вакулин. Међутим, многе земље немају сличне прописе.

„Ово је веома велика количина података и тешко је чувати их одређено време. Штавише, требало би сачувати сваку страницу коју је особа посетила путем ВПН-а или проксија “, објаснио је.

Говорник је додао да вероватно неће ни до чега довести истраге поштанских сандучића сајбер уљеза.

„Истраге поштанских сандучића и њихових ИП адреса такође неће водити никуда, јер постоји ВПН. Постоје и привремена поштанска сандучета. Сами власници таквих услуга такође неће моћи да виде стварну ИП адресу корисника ако користи ВПН “, приметио је специјалиста.

Према Сергеју Вакулину, није јасно како ће бити могуће истражити нешто из Сједињених Држава против хакера у Русији. Он верује да Сједињене Државе једноставно политизују проблем сајбер криминалаца.

„Ситуација је смешна. Пентагон говори о руским хакерима на основу тога што је у изворном коду вируса рансомваре пронађен коментар на руском језику. Такве оптужбе су, благо речено, неутемељене. То је више политика “, резимирао је стручњак.

morguefile.com

Вебтрибун