Руски научник: Теслине идеје стижу у наш свет – буде и све покрећу

Теслине најнапредније идеје нису могле да буду прихваћене током његовог живота. И он сам је говорио да ће на њих доћи ред тек за 100 година. Те идеје су сада, коначно, стигле у наш свет као сила која се буди и све нас покреће, каже у разговору за Спутњик руски научник Дмитриј Крук.
Буђење силе. Излазак из матрице

„Никола Тесла – Буђење силе. Излазак из матрице“ наслов је књиге руског научника Дмитрија Крука која је објављена у издању Музеја Николе Тесле у Београду. Књига је 2017. године објављена на руском језику, а њено издање на српском представљено је 12. јула у Руском дому у Београду.
„Тесла је био геније који је могао да сагледа развој технологије, науке и друштвених појава много година унапред. Да би читава наша цивилизација напредовала неопходан нам је, с једне стране, технолошки преокрет, потпуно нове технологије, управо оне на којима је радио Никола Тесла, а с друге стране, потребна нам је нова социјална идеја која неће разједињавати него уједињавати људе и омогућити нам свима да радимо на заједничкој визији будућности, праведнијој, уређенијој, адекватнијој“, уверен је руски научник.

 

Тесла као звезда водиља

Дмитриј Крук је по образовању радио-инжењер, докторирао је у области радио-технике, а идеје Николе Тесле почеле су да га привлаче још у студентским данима, када је, размишљајући о недоследностима у науци, односно, како каже, радикалном разлазу фундаменталне и примењене науке, имао потребу да пронађе неко објашњење за та размимоилажења.
„Тесла ми је био звезда водиља која ми је омогућила да нађем тај пут, да разумем грешке и заблуде у савременој науци и да схватим како оне могу да се реше уз помоћ идеја које је он развијао. Теслини изуми, његове научне и хуманистичке идеје и његова техничка открића и дан-данас су савремени и актуелни“, сматра наш саговорник.

Трка за овладавање Теслиним открићима – Од подморница до глобалне навигације
Пример идеја које данас привлаче пажњу научника и стручњака широм света, који се утркују у томе ко ће први да их разуме, овлада њима и реализује их у пракси, јесу Теслина истраживања у области војне технологије.

„Тесла је предлагао идеју стварања система за проналажење подморница на великој удаљености. То је озбиљан технички проблем који ни дан-данас нема директна решења у техници, јер је то веома сложен и скуп посао. Теслин систем омогућава да се директно детектују подморнице на огромним растојањима. За те идеје се сада веома интересују широм света, јер су људи сазрели да се тиме баве“, објашњава Дмитриј Крук.

На питање због чега се многа Теслина истраживања тек данас, после једног века, поново проучавају и анализирају, Крук објашњава да су многе идеје српског научника у области електричних појава прилично необичне.

„Наука се креће ситним корацима и тек се сад приближила разумевању онога што је Тесла предлагао још пре сто година. На пример, недавно сам прегледао сајт агенције ДАРПА (Управа напредних одбрамбених истраживања Пентагона). Тамо отворено пишу о томе да се баве стварањем система за проналажење подморница. Лукаво су написали да то почива на новим физичким принципима, а судећи по сликама, реч је о оваплоћивању Теслиних идеја. На том сајту је, такође, објављена разрада новог система за глобалну навигацију, за коју сада користимо системе ГПС или ГЛОНАС (у Русији), уз коришћење сателита. Никола Тесла је, међутим, још 1905. године врло добро објаснио како то треба извести, када за то дође време. Интересантно је што се у тој публикацији ДАРПА директно наводи да ће извори сигнала за одређивање координата бити природне муње. То је оно што је изучавао Тесла. Његов систем је био заснован управо на принципу који је сличан раду муње. Коришћење муња би стварало ефекте који би покривали огромна растојања и омогућавали детектовање подморница и разраду система навигације“, објашњава Дмитриј Крук.

Теслин архив у канџама ФБИ

Наш саговорник указује на то да Теслине идеје у области војне технологије имају веома озбиљан, па и опасан потенцијал, а да их српски научник није записивао директно и да их је држао у тајности.
„Чак је и своје патенте писао на тај начин, тако да је тешко разумети шта је тачно имао на уму. Па чак и када се сви ти патенти међусобно упореде, као што сам ја то делимично урадио у овој књизи, потребно је разумети фундаменталне идеје којима се Тесла руководио. Може се с убеђењем рећи да ће, рецимо, увођење Теслиног система бежичног преноса енергије, апсолутно гарантовано довести до нове енергетске и индустријске револуције. Због тога је важно питање ко ће први овладати тим технологијама, а ја бих, наравно, волео да се то догоди у Русији која има велики потенцијал за то и много људи који се озбиљно интересују за Теслина открића“, истиче наш саговорник.

Он, међутим, истиче да је Теслин архив, пре него што је, уз приличан напор научникових наследника и рођака, пренет у Београд, односно у Теслин музеј, осам година био у поседу ФБИ.
„Југославија је буквално ишчупала те документе из Америке. Узгред говорећи, можда ће то некоме бити интересантно, Теслин архив је проучавао и лично анализирао после његове смрти извесни Џон Трамп, то је рођени ујак бившег председника САД. Због тога ћу поновити да су тамо умешане веома озбиљне силе, веома моћне, а много тога је до данас тајновито. Сваки нови документ који се извуче из Теслиног архива, често постаје сензација“, каже Дмитриј Крук.

Рушење митова о Тесли

Аутор у својој књизи о Тесли настоји да развеје и бројне митове о српском научнику, а посебно оне који се односе на езотерична и мистична тумачења његових истраживања.
„Око Тесле је током протеклих деценија створено много митова којима се, углавном, баве несавесни људи. Неки чак у његово име пишу књиге, његове наводне дневнике које су пронашли у некаквим подрумима. Такође, велики ентузијазам име Тесла изазива код људи с езотеричним и мистичним менталним склопом. Сматрам да је то последица недостатка техничког образовања и материјалистичког начина мишљења“, каже Дмитриј Крук.

Он наглашава да се Тесла никада није се бавио ни езотеријом ни мистиком, те да је критиковао све оне који, када не могу да повежу узрок и последицу, то покушавају да објасне оностраним силама.
„Сам Тесла је био врло јасан када је о тој теми реч: Када би се објаснила целокупна доследност узрочно-последичних веза, тада би чудеса која видимо као онострана постала потпуно реална и оправдана. То не значи да су та чудеса проста, а Теслина генијалност је управо у томе што је успео да открије и сагледа те узрочно-последичне везе, да досегне умом темеље нашег универзума и његовог настанка“, истиче Дмитриј Крук.

Теслин бежични пренос енергије – нова енергетска и индустријска револуција

Посебну пажњу аутор је посветио Теслиној фундаменталној идеји о бежичном преносу енергије.
„Теслине технологије су посебна и принципијелно нова грана технолошког развоја човечанства. За систем бежичног преноса енергије логично следи овлађивање технологијама управљања гравитацијом, технологијама управљања временом. Тесла се тиме бавио онолико колико је било могуће. Пошто је сакрио све оно што је радио последњих 40 година живота, донедавно ништа од тога није било познато“, каже аутор.

Те идеје су сада, како каже, јасно изложене у његовој књизи, али њихова реализација подразумева сложен инжењерски посао, за који је неопходна специфична и веома скупа опрема.

„Данас се на томе ради веома активно, а ја сам уверен да ће резултати тог рада једног дана моћи да буду презентовани на такав начин да потенцијални опоненти неће моћи да их оспоре“, каже Дмитриј Крук.
Да ли је човечанство сазрело за Теслина открића

Према његовом мишљењу, бројни економски проблеми данашњице могли би бити решени уз помоћ Теслиних технологија за бежични пренос енергије.

„За то је, наравно, потребна политичка воља. Мора се рећи да су Теслине идеје, као што сам већ рекао, принципијелно нова грана технолошког развоја, али те технологије саме по себи не одређују у потпуности наш живот. Да би те технологије биле реализоване потребне су и нове социјалне идеје, односно идеје о новом друштвеном уређењу. О томе је Тесла, такође, директно говорио – да људи треба да дорасту до коришћења таквих технологија, могућности, капацитета“, објашњава руски научник.

Наш саговорник, ипак, верује у то да Бог није створио људе и дао им живот на планети да би назадовали, да би се претворили у бића без разума која више немају људске квалитете, заробљена у матрицама страха, равнодушности, апатичности, информационе политике и „фејкова“ у науци, култури, уметности, медицини.

„У том смислу је излаз из матрице која се спомиње и у наслову књиге, из бесмисленог живота, неизбежан по свим законима природе. Наступање хаоса се смењује с наступањем поретка. Ред ће доћи по сваку цену. У још вишем смислу матрица је наша физичка реалност. Теслине идеје почивају на томе да је наша физичка стварност, најпростије речено, нека врста холограма који је створен божјом промишљу. Природа као да обнавља себе у сваком смислу, укључујући и то да Бог себе обнавља кроз људе. Тако да је то наш једини могући пут, а алтернатива је деградација и потпуни нестанак људске расе, ако не будемо испунили свој задатак. Ја заиста прихватам Теслине идеје, он је то одлично формулисао – по мери свог развоја појединци добијају могућност да утичу на околни физички свет. Тесла је говорио да нам те могућности даје наша мисија, оно због чега смо рођени. И на том путу човека од разумног до суперразумног бића Тесла је отишао даље од свих“, закључује Дмитриј Крук.

Спутник