ЦВЕТ У КАМЕНУ УРУЧЕН ПРОФ. ДР ДАРКУ ТАНАСКОВИЋУ: На 45. Беловодској розети престижна награда за дипломату и филолога

ПРОФ.др Дарку Танасковићу, истакнутом филологу и дипломати, уручена је синоћ престижна награда “Цвет у камену”,која се већ 30 година додељује за значајан допринос српској култури и уметности на “Беловодској розети”. Манифестација која је почела 12.јула отварањем 24.Вајарске колоније “Беловодски пешчар” и 10.Мозаичарске колоније “Младен Србиновић” укључила је бројне пропратне програме, а завршава се вечерас концертом културно-више уметничких друштава из Србије и региона.
-Бити у овако одабраном друштву досад награђених је велики успех-напомиње проф.др Дарко Танасковић.- Осећам велику радост што се мој рад цени, што се сагледао читав рад током моје каријере. Врло радо ћу говорити о овој награди и поносити се што сам један од добитника. У овој розети је труд клесарског заната, види се како се друже човек и камен, јер камен је божји дар са којим треба знати. А ови мајстори у Белој Води доказали су да знају. Такође, ваш крај је познат и по калемарству и по клесарству, а то је човекова жеља и способност да оплемени природне дарове.

Лауреат је уочи уручења подвукао да осећа велики понос и част које су му учињене,подвуко да познаје или је лично познавао изузетне претходне добитнике признања “Цвет у камену”.Према речима директорке Културног центра Крушевац, каменом розетом до сада је награђено 29-оро изузетних стваралаца из области културе и уметности,међу њима и Нобеловац Петер Хандке,Матија Бећковић,Десанка Максимовић,Владета Јеротић,Милорад Павић.О последњем лауреату говорио је протојереј ставрофор Драги Вешковац,секретар Епархије крушевачке.
-Одавде су изашла велика уметничка дела која красе бројне тргове многих градова, а која су на својој вредности добијала временом-исткла је градоначелница Јасмина Палуровић обраћајући се уваженом добитнику.- Желим да ова награда заузме високо место међу свим Вашим наградама и биографији, а да у својим јавним наступима говорите о розети, Белој Води и Крушевцу.

Проф. Др Дарко Танасковић био као редован професор Филолошког факултета у Београду,где је предавао арапски језик и књижевност, турски језик, оријенталну филологију.Током универзитетске каријере предавао је и на универзитетима у Скопљу, Сарајеву, Паризу.Био је амабасадор Савезне Републике Југославије у Турској, Азербејџану, Ватикану, а од 2014. до2018. године и амбасадор Србије при УНЕСКО.Објавио је више од 600 научних и стручних радова и добитник је бројних признања и награда.
Новости