АМЕРИКАНЦИ УЋУТКАЛИ УКРАЈИНЦЕ: Ћутите док састанак траје

Администрација америчког председника Џоа Бајдена позвала је украјинске власти да се уздрже од изражавања става током преговора између Вашингтона и Берлина о „Северном току 2“, пише „Политико“, позивајући се на сопствене изворе.

Према подацима медија, амерички званичници упозорили су Кијев да би јавна критика споразума Немачке и Сједињених Америчких Држава о руском гасоводу могла да наштети односима између САД и Украјине.

Такође, представници Беле куће позвали су украјинске власти да са америчким Конгресом не разговарају о потенцијалним плановима Берлина и Вашингтона, додаје „Политико“.

Саговорник медија из Бајденове администрације демантовао је те наводе, напомињући да је ситуација заправо сложенија, али је одбио да подели детаље разговора између америчких званичника и њихових украјинских колега.

Подсетимо, медији су у уторак писали да је постигнут договор између САД и Немачке о пројекту гасовода. Лист „Волстрит џурнал“ је, позивајући се на сопствене изворе, написао да би земље могле да саопште о договору већ у среду.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.

САД су у мају одустале од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ“, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намеравају да спрече пуштање гасовода у рад.

Говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу председник Русије Владимир Путин објавио је да је полагање првог крака гасовода завршено. Он је прецизирао да ће изградња другог крака „Северног тока 2“ трајати још око два месеца.

Интермагазин