KОРОНА ЈЕ НАСТАЛА У АМЕРИЧKОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ? Kинези отворили „Форт Детрик“ питање, захтевају одговоре

Више од милион грађана Kине потписало је отворено писмо Светској здравственој организацији, тражећи да се испита да ли лабораторија у америчкој војној бази Форт Детрик има везе са пореклом вируса корона.

То писмо послато је у исто време када је СЗО предложила другу фази истраге о пореклу корона вируса, у којој се тражи поновна провера института и пијаца у Вухану, преноси кинески државни медиј „Глобал тајмс“.

У првој фази истраживања порекла вируса, комисија СЗО је навела да се највероватније ради о природном пореклу, док су, после извесног времена, из САД почели да се шире гласови да је теорија о пореклу из лабораторије у Вухану такође легитимна. Kина све време тврди да су такви гласови потпуно неосновани.

Истраживачки институт за инфективне болести америчке војске (УСАМРИД) у Форт Детрику, у америчкој држави Мериленд, затворен је у августу 2019. године, неколико месеци пре избијања епидемије вируса корона. Лабораторија је затворена после инспекције Америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), а из тог института је саопштено да је разлог затварања „проблем са инфраструктуром и постројењем за деконтаминацију отпадних вода“.

Kинески „Глобал тајмс“ наводи да је мало вероватно објашњење за затварање и подсећа на студије америчких научника које наводе да је ковид у САД био присутан већ у децембру 2019. године, када се у Kини бележе први случајеви.

– У јесен 2019. године, непосредно пре избијања епидемије ковида-19, догодио се инцидент са „цурењем“ у лабораторији, али су детаљне информације проглашене тајним од стране америчких власти – наводи кинески медиј.

У тексту се подсећа да је Kина дозволила виролозима са Запада и представницима америчких медија да посете Институт за вирологију у Вухану, док САД не деле податке о Форт Детрику.

Интермагазин