ЛУКАШЕНКО ОПТУЖИО ЕВРОПУ: Због Америке изазивате трећи светски рат!

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да хибридни рат који Европа усмерава против Минска, Русије и Кине може довести до трећег светског рата.
– Европљани, који усмеравају хибридни рат против нас, Русије па чак и Кине, не само да стварају жариште снажне напетости, него и подстичу на трећи светски рат – рекао је белоруски лидер у интервјуу за телевизију „Скај њуз Арабија“.

Он је истакао да под Европљанима подразумева искључиво „сумануте политичаре“ европских земаља, а не њихове народе. Према мишљењу Лукашенка, разлог таквог понашања Европе је то што државе нису самосталне у својој политици и налазе се у колонијалној зависности од Сједињених Америчких Држава.

– Односи САД и земаља западне Европе су односи метрополе и колоније – оценио је Лукашенко, наводећи као пример недавни инцидент са шпијунирање европских лидера од 2012. до 2014. године од стране Агенције за националну безбедност САД, уз учешће Данске.

Током интервјуа Лукашенко је рекао да је колективни Запад доживео неуспех када је реч о спровођењу „обојене револуције“ у Белорусији.

На крају је поручио да Русија остаје главни партнер Минска.

Како је раније саопштио немачки лист „Зидојче цајтунг“, америчка Агенција за националну безбедност је уз помоћ Данске у периоду 2012. до 2014. године мотрила на бројне европске политичаре, а посебно на немачку канцеларку Ангелу Меркел, министра спољних послова (актуелног председника Немачке) Франка-Валтера Штајнмајера и кандидата за канцелара немачке из Социјал-демократке странке Немачке Пеера Штајнбрјука.

У светлу информација које су се појавиле у медијима о шпијунирању Меркелове и других политичара министарка одбране Данске Трине Трине Брамсен је изјавила да су поступци против савезника Данске неприхватљиви.

Спутник