Пушков одговорио Кирбију: Ово је разлог што смо направили “Циркон”

Руски сенатор Алексеј Пушков је на свом Телеграм каналу прокоментарисао реакцију портпарола Пентагона Џона Кирбија на испитивање ракете „Циркон“.

Он је посаветовао Вашингтон да не изиграва невину девојку и да питање разлога зашто је Русија направила најновији систем наоружања упуте сами себи.
„Приближавање НАТО-а руским границама, тежња за војним освајањем територије Украјине, премештање америчке војске у суседне државе са Русијом, размештање америчких противваздухопловних система тамо, америчко напуштање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, које је лако могло бити предвиђено и пре пет година, увођење 75 различитих санкција Русији, које представљају низ аката економског рата … Да ли је Кирби у току свега овога?“, пита се Пушков.

Изјава портпарола Пентагона је уследила након што је руска фрегата „Адмирал Горшков“ 19. јула успешно погодила циљ хоперсоничном ракетом „Циркон“. Тестирање је одржано у Заполарју одакле је ракета лансирана из Белог мора на циљ у Баренцовом мору. Ракета је прешла више од 350 километара брзином од седам маха.

Како је раније рекао Џон Кирби „важно је приметити да нове руске хиперсоничне ракете могу да имају дестабилизујуц́и ефекат и да представљају озбиљне ризике“.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарец́а ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоц́ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води.

Ракета „Циркон“ може да развије брзину око девет маха, што је девет пута више од брзине звука и износи више од 10.000 километара на час. Максимални домет ракете је хиљаду километара.

Вебтрибун