Путин разговарао са Меркеловом: Три теме најважније

Немачка канцеларка Анегла Меркел разговарала је са председником Русије Владимиром Путином о ситуацији у Украјини, „Северном току 2“ и транзиту гаса преко Украјине.

„Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је телефоном са председником Русије Владимиром Путином. Телефонски разговор се односио на реализацију Минских споразума о мирном решавању конфликта на истоку Украјине. Било је речи и о енергетским питањима, као што је транзит гаса преко Украјине и гасовод „Северни ток 2″. Разговарано је и о билатералним питањима“, наводи се у саопштењу канцеларије немачке владе.
Како су навели у Кремљу, током разговора два лидера су разменила мишљење о могућности продужења споразума између „Гаспрома“ и „Нафтогаса Украјина“ о транспорту гаса преко Украјине и након 2024. године.
Путин је скренуо пажњу Меркеловој на дискриминаторски закон „О аутохтоним народима Украјине“.
Руски лидер и немачка канцеларка су се договорили да наставе контакте.
Раније је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд саопштила да су се Вашингтон и Берлин постигли споразум о „Северном току 2“. По њеним речима, Немачка и САД ће тражити продужење споразума између Кијева и Москве о транзиту гаса на 10 година.

Спутник