ШЕФ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЛОРУСИЈЕ: Запад спрема отворени напад на нас!

Шеф Комитета за државну безбедност Белорусије Иван Тертељ изјавио је да се на Западу разматрају различите опције за смену власти у републици, а не искључује се ни примена војне силе.
„У западним круговима који обликују политику разматрају се различите опције за смену власти у Белорусији као неопходан услов за достизање геополитичких интереса у источно-европском региону. Не искључује се, између осталог, ни примена војне силе“, рекао је Тертељ, преноси „Белта“.

Он је скренуо пажњу на то да је Белорусија тренутно у фази одбијања хибридне агресије западних земаља.

Према његовим речима, неуспели покушаји државног удара након председничких избора 2020. године и поновни протести у пролец́е ове године прерасли су у фазу економског уништавања и формирања услова за цепање државног апарата у Белорусији.

Тертељ истиче да тренутно прозападне снаге активно анализирају ситуацију у радничким колективима великих државних предузећа у Белорусији и покушавају да формирају језгра активиста који би у случају неповољних економских услова могли да покрену масовне штрајкове.

Како је прецизирао, главне активности се реализују на иницијативу „Радничког покрета“ а извршитељи су екстремистичка организација са центром у Варшави и политичка емигрантска структура у Виљнусу.

Шеф КГБ-а је упозорио да Запад и опозиција која је напустила Белорусију планирају да покрену активну фазу деструктивних акција у Белорусији у септембру-октобру ове године или у првој половини следеће, јер тада очекују значајан пад благостања у земљи због санкција.

Такође је додао да КГБ располаже информацијама о припреми из иностранства низа терористичких напада у Минску, Минској, Гродњенској и Брестској области.

„Наручиоци и извршиоци су нам познати, рад на документовању и сузбијању њихове криминалне активности је у активној фази“, прецизирао је Тертељ, истакавши да иако су обавештајне службе појединих западних земаља обавештене о плановима терориста „не предузимају се мере у циљу локализовања њихове активности“.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника.

Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузец́има повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

Интермагазин