Зоран Спасић: Порекло вируса разрешити истином

Друга фаза истраге о пореклу КОВИД-19 требало би да буде у складу са захтевима резолуције 73. Светске здравствене скупштине (СЗС) која предвиђа да план рада у следећој фази морају да воде државе чланице Светске здравствене организације (СЗО). Од почетка епидемије, Кина је заузела научни, професионални, озбиљан и одговоран став у проналажењу порекла вируса.

Када говоримо о пореклу вируса ту постоје две главне хипотезе. Прва је природна појава у којој је САРС-КоВ-2 прешао са животиње на човека у природном окружењу. Друга је инфекција везана за истраживачки рад који је био у току на вирусима сличним САРС-у (односно вирусима повезаним са вирусом који је проузроковао епидемију САРС-а 2002-04). Ако желимо да спречимо будуће епидемије, утврђивање извора тренутне мора бити висок приоритет. Природни зоонотски догађаји узроковали су многе смртоносне епидемијске болести последњих деценија, укључујући ХИВ / АИДС, еболу, САРС и МЕРС.

Тим научника Светске здравствене организације (СЗО) посетио је Вухан у јануару, закључивши да је тзв. цурење вируса из лабораторија „крајње мало вероватно“ .

Након избијања епидемије коронавируса, Кина је прва обавестила Светску здравствену организацију о постајању вируса и касније упутила информације свим земљама погођеним вирусом. А у прилог томе говоре и следеће чињенице – одмах по избијању епидемије:

– Кина је 3. јануара 2020. године обавестила Светску здравствену организацију о постојању епидемије и поднела извештај Светској здравственој организацији

– 11. јануара Кинески центар за контролу болести даје детаљну анализу која је одмах постављена на веб страници Светске здравствене организације

Како се епидемија ширила, Кина је пружила санитетске потрепштине многим земљама и међународним организацијама. Међутим, бивши амерички председник Трамп је 15. маја 2020. године изјавио да су САД почеле развијати нову вакцину против коронавируса 11. јануара, и да се нада да ће вакцина бити на располагању до краја године. Чим је та вест изашла, део у коме каже: “11. јануар” одмах је привукла велику пажњу људи. Сам почетак развијања вакцина био је два месеца пре избијања вируса у Америци, средином марта. Неки амерички медији су се запитали: Зашто антиепидемијска акција није започета раније ако су постајале такве информације?

Градоначелник Белвила у америчкој савезној држави Њу Џерзи, Мајкл Мелхан, својевремено је рекао медијима да је био заражен новим коронавирусом у новембру 2019. године, више од два месеца пре него што је први случај потврђен у САД-у, а у то време била је такозвана сезона грипа. Мелхан је рекао да се разболео када је био у граду Атлантик Ситију где је присуствовао конференцији општина Њу Џерзија у новембру 2019. године.

Шта се десило са изненадним нестанком 171. случаја заразе на Флориди у јануару 2020. године? Зашто је одједном затворена биолошка лабораторија Форт Детрик? Биолошка лабораторија Форт Детрик у САД-у и мистериозна упала плућа која се догодила у њеној близини у јесен 2019. посебно су вредни пажње. Према извештају ЦБС-а у августу 2019. године, у Мериленду су се појавили случајеви плућних болести, који су тада повезани са употребом е-цигарета. Након тога, Медицински институт за инфективне болести америчке војске у Форт Детрику је нагло затворен.

СЗО треба да поштују став светског јавног мњења, темељно истражи све релевантне чињенице, темељно истражи извор епидемије и пружи истините информације свету.

Истраживачки рад објављен у медицинском часопису The International Journal of Antimicrobial Agents (Међународни часопис за антимикробна средства) показује да се нови коронавирус проширио у Француској крајем децембра 2019. године, а повезани случајеви нису повезани са Кином.

Глобална сарадња сада је потребна више него икад и биће подривана уколико интереси хегемоније надвладају интересе човечанства. Кина је неуморно радила на томе да се укључи у борбу против пандемије и пружила је СЗО кључне информације које су помогле у утврђивању тежине и обима вируса. Кина је искористила свој импресивни индустријски капацитет за слање респиратора, маски, комплета за тестирање и других критичних залиха у више од 120 земаља, укључујући Сједињене Државе. Кина је допринела глобалној солидарности дистрибуцијом стотина милиона доза својих домаћих вакцина против ЦОВИД-19 неразвијеним земљама, које иначе не би имале приступ вакцинама.

Суочавајући са огромним притиском појединих држава, СЗО је очигледно приморана да износи неочекивана саопштења која очигледно одступа од претходног закључка те организације из марта. Научници и стручњаци који су одбацили теорију порекла вируса из лабораторије су били изложени мрежном злостављању, узнемиравању, па чак и физичким претњама. СЗО не сме постати политичко гласило, већ се мора водити принципима правде и истине. То представља општи позив међународне заједнице да је извор вируса научно питање и да се никада не сме дозволити политички уплив у истрагу о његовом пореклу. Праксе засноване на страху, гласинама, безумљу и лажима не могу спасити људе од ванредних ситуација. Само повратку истини, хуманости, науци и аргументованим чињеницима можемо се ослободити разних дезинформација и гласина о пореклу и извору вируса.

Зоран Спасић,

директор Центра за сарадњу са земљама Азије