Саопштење – Школа пријатељства „Наша Србија“ 2021

Соко град – 6. август 2021.
У манастиру Светог Николаја српског у Соко граду 5. августа је званично почела са радом јубиларна, двадесета по реду Школа пријатељства, интернационални хуманитарни летњи камп за децу који организује српска патриотска организација „Наша Србија“, под покровитељством компаније „МОРАВАЦЕМ“ из Поповца и руског Фонда председничких грантова.
Овогодишња Школа пријатељства одржаће се у периоду од 5. до 15. августа уз учешће 180 деце из Србије, Русије и Немачке. Школа пријатељства угостиће децу из Русије и руску децу, држављане Немачке и Србије, чији долазак „Наша Србија“ организује у сарадњи са Светим синодом Руске православне цркве. Руска и српска деца заједно похађају креативне и спортске радионице, као и радионице Српско-руског кода где размењују и усавршавају своја знања о језику, култури, историји и вери наша два народа и негују вековно пријатељство наше две земље.

Пред сам почетак овогодишње „Школе пријатељства“, у име Патријарха Порфирија, викарни епископи хвостански Јустин и марчански Сава дочекали су у Храму Светог Саве осамдесеторо руске деце из Србије, Немачке и Русије и дали благослов за почетак рада „Школе пријатељства“.

„Школа пријатељства“ реализује се сваког лета од 2001. године, а основни циљ пројекта је окупљање деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“, а која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета.