Потписан Меморандум о сарадњи измедју ПУПС, РМВИ и удружења Фулкрум

Меморандум о унапређењу међусобних односа и сарадње између Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС), Савеза удружења ратних и мирнодопских војних инвалида (РМВИ) и Омладинског удружења „Фулкрум“ потписан је данас.

Меморандумом о сарадњи који су потписали председник ПУПС-а Милан Кркобабић, председник РМВИ Гавро Вукић и председник „Фулкрума“ Александар Ђукић, дефинисано је унапређење сарадње по питањима друштвеног положаја ратних и мирнодопских војних инвалида, учесника ратова, ратних заробљеника, потомака ратника, цивилних инвалида, корисника породичне инвалиднине, породица палих бораца и деце, као и статуса и стандарда пензионера у Србији.

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је да социјално предузетништво мора да заживи и да је то обавеза према особама са инвалидитетом, али и свим рањивим групацијама које данас безнадежно чекају на тржишту рада.
„Наша обавеза, обавеза државе је да Закон о социјалном предузетништву угледа светло дана. А то значи милостиња и сажаљење – не, задрада и достојанство – да. Ви сте равноправни и уважени чланови друштва“, рекао је Кркобабић након потписивања Меморандума, а саопштио је ПУПС.

Кркобабић је навео да социјално предузетништво представља у Европи трећи сектор привређивања, корективни фактор између јавног и реалног сектора. То, како је истакао, омогућава да људи са инвалидитетом, старије становништво које је на тржишту рада, теже запошљиве категорије и мањинске групације, разним олакшицама у сфери пореза и доприноса, фискалне политике, мерама позитивне дискриминације, буду доведени у једнаку стартну позицију, како би били конкурентни на тржишту рада.

Како се истиче у Меморандуму, РМВИ и „Фулкрум“ подржавају активности ПУПС-а у остваривању државне политике у области социјалне политике и очекују да ПУПС својим деловањем кроз институције система обезбеди што квалитетније остваривање права и интереса популације коју потписници заступају.

„Пре свега, очекују доследно спровођење закона који дефинише предност чланова породица палих бораца приликом запошљавања. Такође, очекују да климатско-бањско лечење буде законска обавеза која ће се примењивати системски и систематично, затим првенство за децу палих бораца приликом доделе стипендија за школовање и студирање, као и да у свим јавним институцијама имају предност у коришћењу услуга законом регулисаним за поменуте категорије становништва“, саопштио је ПУПС.

Данас