Русија ће предузети мере против пирата на отвореном мору!

Руски председник Владимир Путин обећао је да ће Москва осигурати безбедност у Персијском заливу и Атлантском океану усред наглих инцидената у вези са пиратеријом широм света. Говорећи у понедељак на конференцији о поморској безбедности Савета безбедности УН, руски председник је нагласио неопходност борбе против транснационалног криминала.

– Нажалост, постоје и многе претње дуж морских путева. И зато је толико важно да разматрамо суштинска, практична питања у вези са борбом против пиратерије 21. века, што значи успостављање ефикаснијег сузбијања транснационалног криминала и да спречимо коришћење мора и океана у криминалне сврхе – рекао је Путин.

Он је нагласио да је Русија заинтересована за изградњу продуктивних односа са Удружењем обода Индијског океана и Kомисијом за Индијски океан.

Путин је додао да Москва настоји да унапреди безбедност у зони Персијског залива, као и у Атлантику, где су учестали случајеви пљачке на мору праћене узимањем талаца.

Према речима руског председника, „проблем је у томе што је неким земљама заиста тешко да се саме ухвате у коштац са транснационалним групама криминалаца, пирата и терориста“.

– Зато питање уједињења потенцијала моћи специјалних служби и релевантних оружаних контингената свих заинтересованих држава под покровитељством УН долази до изражаја – истакао је Путин. Русија спремна за размену искустава у антитерористичким операцијама, каже Путин.

Он је сигнализирао спремност Русије да подели своје искуство у антитерористичким операцијама и спречавању злочина, као и праћењу и неутралисању банди, укључујући и оне у поморским подручјима.

Председник је додао да се предложена структура може ослонити на подршку држава чланица УН и да може активно сарађивати са стручњацима, представницима цивилног друштва, научницима, па чак и пословним људима.

– Надамо се да ће наши партнери конструктивно размотрити руски предлог – рекао је Путин.

Председник је додатно потврдио приврженост Русије заједничкој мисији борбе против поморског криминала у свим његовим облицима и манифестацијама.

– Спремни смо да даље промовишемо развој равноправне међународне сарадње по овој теми – закључио је он.

Ове примедбе уследиле су након што је тим британских специјалних снага био распоређен у Јемену како би пронашао оне који стоје иза прошлонедељног напада беспилотним летелицама на танкер у Персијском заливу када је убијен један британски чувар.

Танкер МВ „Мерсер стрит“ је израелски танкер, нападнут 30. јула код обале Омана у Арапском мору, у инциденту који је однео животе најмање две особе. Израел је одмах пребацио кривицу на Иран, који је жестоко негирао оптужбе.

Интермагазин