ШТА АМЕРИKА KРИЈЕ У „ФОРТ ДЕТРИKУ“?! СЗО не сме ни да провири, а камоли да пита…

Кина је одбацила план Светске здравствене организације за другу фазу истраге о пореклу вируса ЦОВИД-19, који укључује хипотезу да је могао потећи из кинеске лабораторије.

Кинески медији су разговарали су са Мухамедом Асифом Нуром, директором пакистанског Института за мир и дипломатске студије који је проучавао план, и затражили његово мишљење о хипотези СЗО.

– План превазилази све границе, а ми не разумемо да ће се ти налази учињени у првој фази поново спровести у плану друге фазе. Зашто не, друга фаза је заснована и осмишљена да унапреди оно што је пронађено у првој фази и покрене истрагу у новим правцима, али и према другим земљама. СЗО би такође требало да истражи „Форт Детрик“ и више од 200 његових биолабораторија у иностранству. Конкретно, база „Форт Детрик је седиште америчких активности биолошке милитаризације, а Институт за инфективне болести америчке војске је главни ентитет. Међународна заједница и америчка јавност дуго су изражавали забринутост због несигурних активности у Форт Детрику. По овим питањима, америчка страна никада није дала објашњења свом народу и међународној заједници – каже Мухамад Нур.
Он додаје да би Америка требало да позове стручњаке СЗО да истраже Универзитет у Северној Каролини. Американци оптужују Институт за вирусологију у Вухану због пандемије ЦОВИД-19, изазваним наводно током испитивања коронавируса.

– Америка би требало да објави податке о болесним америчким војним спортистима који су присуствовали Светским војним играма у Вухану. У октобру 2019. послали су више од 300 људи у Вухан на Игре. Ово такође треба истражити – истиче Нур.

Мухамад Нур је позвао СЗО да прошири поље своје истраге и да престане са политизацијом порекла коронавируса.

Интермагазин