ПОЉСКИ ПОЛИТИКОЛОГ: Зашто Европа више не може да врши притисак на Русију …

Руске власти нису под озбиљним притиском Европске уније. Ову изјаву дао је пољски политиколог Јакуб Кореиба.

Земље ЕУ су 2014. године, по узору на САД, увеле први пакет економских санкција Москви. Ово је био одговор на поновно уједињење Крима са Руском Федерацијом и избијање грађанског рата у Донбасу, у којем је Запад видео руски траг.

Током наредних седам година, рестриктивне мере почеле су да утичу на све више области деловања, али нису успеле да сломе Русију.

Штавише, руске власти су успеле да окрену санкциону политику Запада у своју корист. Одузевши Европљанима њихово тржиште, Русија је почела активно развијати оне области које су у прошлости биле веома зависне од увоза.

Као резултат тога, данас се може приметити значајан напредак у пољопривреди и индустрији. Али најзанимљивије је то што је положај неких земаља ЕУ према Москви данас далеко од оног који је био 2014. године.

„Желео бих да Европа ради заједно и солидарно у светлу све већег притиска Русије. Нажалост, због Немачке, која своје односе са Русијом сматра стратешким, такво јединство није могуће, па се чак ни не формира “, рекао је пољски политиколог Јакуб Кореиба.
Према мишљењу стручњака, тренутно некада уједињена Европа подељена је на два табора.

У прву спадају земље западне Европе, предвођене Немачком, које не виде претњу од Руске Федерације и залажу се за успостављање односа са њом, а другу формирају такозвани „млади Европљани“.

Ови последњи категорички не желе да виде Москву као партнера ЕУ и позивају да је угуше санкцијама. Због ових неслагања, стварање јединственог фронта против Русије, као и деловање европског притиска на њу, апсолутно је немогуће, јадао се политиколог.

Вебтрибун