Руско – кинеске војне вежбе на граниоци са Авганистаном

Кина и Русија су забринуте због ситуације у Авганистану. Одговор Путина и Сија су заједничке вежбе на северозападу Кине. Неки чак верују да би криза у централној Азији могла да изазове њихову заједничку војну интервенцију.

Велике заједничке вежбе против тероризма на северозападу Кине, које су почеле ове недеље, истичу заједничку забринутост у Пекингу и Москви због насиља које долази из Авганистана.

Експерти кажу, да могућност да екстремистичке групе ојачају своје позиције дуж граница Кине и Русије, зближава две земље, које се често сматрају економским ривалима у централној Азији.

Неки тврде, да би безбедносна криза у Централној Азији могла чак изазвати заједничку војну интервенцију, док други сугеришу да би се такво партнерство могло брзо вратити у претходно стање конкуренције.

Тренутно је више од 10 хиљада војника из обе земље распоређено у аутономну регију Нингкиа Хуи у НР Кини, као и велики број артиљеријских оружја, авиона и оклопних возила.

У оквиру вежбе, Кинези и Руси увежбавају гађање хиљадама артиљеријских граната на циљеве лажног непријатеља, шаљу ескадрилу ловаца за заједничке ударе по копненим циљевима, и започињу копнени напад на непријатељске положаје.

Вежба се одвија у позадини офанзиве талибана на северу Авганистана, која је током протекле недеље заузела подручја у најмање девет провинција. Талибани су остварили значајне територијалне добитке, откако су САД у мају почеле повлачење својих трупа из земље.

Према неким проценама, талибани сада контролишу више од половине од 400 округа у Авганистану, што је двоструко више од броја округа које су држали пре само неколико месеци.

И Пекинг и Москва забринути су да би се насиље ускоро могло проширити и на друге земље Централне Азије. У још једном знаку растуће забринутости ове недеље, Русија такође изводи заједничке вежбе са Узбекистаном и Таџикистаном у близини таџикистанско-авганистанске границе.

Руски медији известили су у среду, позивајући се на изјаве Сергеја Шојгуа, да су талибански борци преузели контролу над границама Авганистана са две централноазијске државе.

Кина и Русија имају значајне економске интересе у Централној Азији. Русија активно привлачи државе овог региона у свој трговински блок, а Кина активно улаже у инфраструктурне пројекте у региону, у оквиру свог програма “Појас и пут”.

Ако се ситуација у Авганистан погорша претвори у поприште напада за Централну Азију, Кина и Русија ће започети заједничку војну интервенцију, како би уклониле ову претњу.

„Ако постоји потреба за стабилизацијом ситуације у Авганистану или на суседним територијама, бићемо сведоци формирања коалиције коју предводе Русија и Кина“, преносе медији.

Оружане снаге две земље већ имају одређено искуство у заједничким акцијама. Од 2005. године Кина и Русија редовно изводе заједничке копнене, поморске и ваздушне вежбе.

Многе од ових вежби биле су усредсређене на сценарије, у којима су кинеске и руске трупе увежбавале симулирану инвазију на територију коју су заузели терористи.

Вебтрибун