Зоран Спасић: Литванија одабрала погрешан политички пут

Кинеска влада је одлучила да опозове свог амбасадора у Републици Литванији и такође затражила да влада Литваније опозове свог амбасадора у Кини. Ова ретка дипломатска одлука донета је након што је балтичка држава занемарујуц́и понављана представљања Кине и артикулисање потенцијалних последица, омогуц́ила кинеској тајванској провинцији да у свом главном граду Виљнусу постави „представништво“ под именом „Тајван“.

Литванија, мала балтичка држава са мање од три милиона људи, напустила је пре неколико месеци механизам сарадње 17+1 између Кине и земаља централне и источне Европе (Кина-ЦИЕ). Веома је приметно да су Балтичке државе са посебним ентузијазмом пропагандно деловале против Кине и Русије.

Након смене владе у октобру 2020, Литванија је усвојила отворено непријатељски став према Кини. Постоји неколико разлога иза ове нагле промене политике вођене домац́им политичким императивима. Најочигледније је да се нова коалиција десног центра води одређеним интересима који имају за циљ апсулутну конфронтацију према Кини у служби других држава.

Пошто је 1991. године успоставила дипломатске односе са кинеском владом, литванска влада је требало да буде свесна велике осетљивости питања Тајвана. Зашто Литванија ризикује да оспори основни национални интерес друге по величини светске економије?

Неки спекулишу да иза логике Литваније стоје економски разлози, али овај аргумент тешко може да се оправда. Према најновијим статистичким подацима, билатерална трговина између Кине и Литваније од јануара до априла 2021. године достигла је више од 800 милиона долара. Други фактори морају бити у игри. Иако идеологија и унутрашња политика помажу у разумевању дипломатског акта државе чланице Европске уније (ЕУ), стратешки фактор у глобалном контексту неких земаља је охрабрио литванску владу. У ствари, Литванија се све више окрентала против Кине у последњих неколико година када су САД позиционирале Кину као такозваног стратешког конкурента.

Упркос аплаузима појединих држава, остаје непознато у којој мери ц́е литванска влада бити награђена за свој непромишљени и политички опасан и лош потез. Али нема сумње да ц́е оспоравање међународно признатог принципа једне Кине сигурно негативно утицати на везе Кине и Литваније и ЕУ уопште.

Ово је одувек било карактеристично литванско понашање. Као једна од најмање насељених европских земаља, али политички радикална од своје независности, Литванија је била на челу антируских покрета на Западу. Напетости са Русијом су велике, а односи су се погоршали и са Белорусијом.

У Виљнусу, главном граду Литваније, на зиду је плоча са цитатом бившег председника САД Џорџа Буша. Током своје посете Литванији, рекао је да је “ ко год изабере Литванију за свог непријатеља, такође је непријатељ Сједињених Америчких Држава. “ Литванци су били одушевљени овим.

Док Литванија настоји да покаже своју послушност појединим државама, њена дипломатија је провокативна и непријатељска према Кини. Да ли Литванија стварно нема ништа важније да уради него да се усредсреди на унутрашња питања Кине? Наравно, Кина разуме да је литвански анти-кинески наратив само одраз геополитичке стратегије појединих држава.

Међутим, што се тиче питања Тајвана, није мудро да се балтичка нација понаша тако грубо. Мешањем у унутрашње послове Кине, Литванија се игра ватром. Одлучност кинеске владе и народа за остварење националног јединства је непоколебљива, а очување суверенитета и територијалног интегритета је црвена линија која не сме да буде дирнута.

Литванија је подлегла једној од најопсанијих заблуда данашњег времена, а то је да бира сама оно што за њу бира неко други.

Зоран Спасић,

директор Центра за сарадњу са земљама Азије