КУСТУРИЦА: Српски народ је дужан да очува своју светосавску идеју

Прослављени режисер Емир Кустурица сматра да је идејом контроле и уцеловљења свет „под фирмом морала изгубио морал“, а да је српски народ, стојећи на мјесту између две цивилизације, задужен да своју светосавску идеју очува као једину егзистенцијалну онтолошку линију.

Он је за Спутњик рекао да је велико питање у којој мери данас западно хришћанство опстаје и примећује да је то у Европи све мање.

– Свет је изгубио морал због тога што је индивидуални морал доведен у питање. Чак је и системско решење идеје родне равноправности заправо један од тих механизама. Други је „блек лајвс метер“ зато што уместо да се профилише социјалност те две расе, оне се упућују једна против друге – наводи Кустурица.

Говорећи о томе да је на Западу индивидуализам стигао до слепе улице, Кустурица каже да је данас тешко доћи до дубоких истина, оних које могу бити примењене у обичном животу.

– Тешко је то зато што је број изазова огроман, што дјеца одрастају уз порнографију, што њихова имитација тог фиктивног света постаје њихово искуство, а не директно искуство. Можда овог директног искуства више и не може да буде с обзиром да је планета накрцана камерама на које су људи пристали – закључује Кустурица.

Дан