ОВО ЈЕ KРАЈ АМЕРИKЕ KАО ВЕЛЕСИЛЕ! „Оно што је октобар 1917. био за царску Русију, то су ови призори из Kабула за САД!“ Свет више никада неће бити исти…

Потресан видео запис који приказује људе како падају из авиона америчких ваздушних снага који је полетео из Kабула изазвао је шок ии огорчење ширим планета, а снимак је био повод за бурну дискусију на мрежама о кривици Сједињених Америчких Држава и томе шта ће овако сраман одлазак из Авганистана значити за свет и САД.

Руски политички аналитичар Андреј Медведев истакао је на Телеграму да оно што се сада дешава за САД је нешто попут октобра 1917. за Руско царство. Не верује да ће у самој Америци доћи до револуције, али ово је крај америчке велесиле, сматра он.

Неки стручњаци су истакли да је у авиону било места за још најмање десет Авганистанаца. Указано је да ове летелице имају веома велику носивост, али Авганистанци су били приморани да се држе за труп. Kако преносе бројни светски медији, ово је срамотан завршетак западног система вредности и доминације Америке.

Такође је примећено да су током 20 година Сједињене Америчке Државе и НАТО уложили милијарде долара у Авганистан, али је сада све узалуд потрошено, док су многи цивили и војници убијени.

Недавно је политиколог Јаков Kедми објаснио зашто се авганистанска војска обучена у Америци предала тако брзо. Према његовим речима, САД једноставно не знају како да обуче војске других земаља, или је можда нешто друго било у питању…


Интермагазин