ЦИА ЈЕ ЗНАЛА ШТА СЕ СПРЕМА У АВГАНИСТАНУ?!

Садашњи и бивши амерички званичници рекли су за Ен-Би-Си Њуз да се најгори сценарио ЦИА о потенцијалном авганистанском колапсу остварио.

– То је било прилично близу онога што се догодило – рекао је бивши званичник о сценарију.
Бајден је признао да је 8. јула добио обавештајне податке о Авганистану одговарајући на питање о обавештајном извештају који предвиђа колапс Авганистана без америчке подршке.
– То није истина. Нису дошли до тог закључка – рекао је он.
– Авганистанска влада и руководство морају се удружити. Имају капацитет. Они имају снаге. Имају опрему. Питање је: Хоће ли они то учинити? – наставио је Бајден, избјегавајући било какве детаље извештаја пребацивањем одговорности на Авганистанце.

Ен-Би-Си Њуз је у среду известио да Бела кућа неће потврдити нити порећи да ли је Бајден „икада добио тако страшну прогнозу од свог тима за националну безбедност“.
Бајден је, међутим, током свог говора у понедељак рекао да се распад земље „одвијао брже него што смо очекивали“.
Си-Ен-Ен је у уторак известио да је Бајденов Стејт департмент тврдио да поступа на основу обавештајне процене која предвиђа да је Авганистан имао „више времена“ пре него што талибани преузму „потпуну“ контролу над земљом, али су обавештајни званичници одбацили ту тврдњу.
Упирање прстом постало је још загонетније када је Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан у уторак порекао да је „упознат“ са било каквом „обавештајном проценом“ која би указивала на то да ће Авганистан тако брзо пасти
– Заправо нисам упознат са проценама обавештајних података које описујете. Али такође не желим да улазим у посебне обавештајне процене – рекао је он.
Различите приче Беле куће о обавештајним извештајима и оно што су ти обавештајни извештаји рекли нису јасне, због чега је Бајден у центру пажње како би разјаснио шта је знао пре него што је држава пропала за мање од недељу дана.
Вероватно ће на то питање одговорити само истрага Конгреса. А пошто демократе контролишу Конгрес, средњорочни избори 2022. године играће значајну улогу у могућности стварања конгресног одбора који ће испитати Бајденово знање о томе шта је знао и када, преноси Бреитбарт.
– Ја сам председник Сједињених Држава и то престаје са мном – признао је Бајден у понедељак.

Интермагазин