МИЛОВА ИСПРОБАНА ТЕХНИКА: Хаос у Црној Гори – Свештеници неканонске ЦПЦ успели да након 20 година уђу и оскрнаве цркву СПЦ – А СВЕ У ПРАТЊИ ПОЛИЦИЈЕ

Иако је полицији раније било најављено, свештенству Митрополије црногорско приморске данас није омогућено служење литургије у цкрви на Ивановим Коритима.

Литургија је била заказана поводом празника Преображења Господњег.

Међутим, отказана је због тога што су се представници неканонске Црногорске православне цркве још синоћ забарикадирали у тој цркви.
Свештеници ове неканонске цркве су на тај начин успели да након 20 година уђу и оскрнаве ту цркву, а Радио Цетиње је пренео да је све протекло мирно и без инцидената.

Овај догађај, у коме су учествовала три свештеника и неколико грађана, обезбеђивале су јаке полицијске снаге, а пролаз ка Ловћену био је блокиран.

Из Митрополије црногорско-приморске је тим поводом саопштено да је још једном, по ко зна који пут, онемогућено свештенству да служи празничну литургију у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима, метоху Цетињског манастира.

“Овога пута је, овај ионако тужан догађај, био утолико жалоснији због чињенице да се, по сазнањима добијеним од полиције, група (Полиција је рекла да се ради о четири особе), од Митрополије неовлашћених лица, претпостављамо оних који се лажно представллају као свештеници, још синоћ затворила у ту мученичку цркву”, саопштила је Митрополија.
Наводе да су службеници Полиције јутрос, најприје на Цетињу, а потом и на лицу места, обавестили свештенство Митрополије да не могу да удју у цркву јер се тамо већ налазе нека лица.

“Митрополија ће поводом оваквог спречавања и ометања верског обреда, као и неовлашћеног заузимања објекта Митрополије, предузети одговарајуће правне радње, а обавиће и молитве малог освећења цркве, због тога што су особе који нису свештеници вршили у њој радње које су имале карактер верског обреда”, наводе из МЦП.

Истичу да је Митрополија црногорско-приморска најавила Полицији, управо због проблема ранијих година, иако није дужна да пријављује верске обреде, да ће служити данас литургију у цркви на Ивановим Коритима.

“Изражавамо жаљење што полиција није благовремено реаговала и обезбедила да се не наруши неповредивост имовине Митрополије и несметано вршење верске службе”, поручују и истичу да немају никакву сумњу да се овде, како кажу, ради о још једном у низу, покушају подизања тензија пред свечани догадјај устоличења митрополита Јоаникија.
Истичу да је сасвим јасно да иза овога стоје идеолошко-политичке структуре бившег режима које непрестано, износећи неистину до неистине, нападају Митрополију. “А доказ да је то тако имали смо прилику недавно да видимо у хушкачком и мрзитељском тексту бишег директора Управе полиције, а актуелног саветника за безбедност Председника Црне Горе, који се ничим није оградио од скандалозних ставова тог несрећног човека”.

Користећи, како истичу, незнање једног броја градјана Црне Горе по црквеним питањима, они покушавају да изазову немире, али се уздамо у Бога и у разумност највећег броја грађана Црне Горе, да у томе неће успети, о чему треба приљежно да брину и надлежни државни органи.

“Без обзира на све, Митрополија остаје онаква каква је и била, отворена за све људе без разлике у њиховом националном и политичком изразу, али, такодје, врло одлучна у томе да не допусти нарушавање њеног историјског трајања, као и права на име, достојанство, имовину и унутрашњи поредак. Митрополија не провоцира никакве сукобе нити их жели у било ком облику, али инсистира да се поштују верска права, како ње као институције, тако и свих њених верника. То не треба никоме да смета”, поручили су из МЦП.

Танјуг/Вебтрибун