Вучић: Хвала Приштини, одрешили су руке Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Приштина од неких земаља тражи признање независности тзв. Косова, чиме крши Вашингтонски споразум, али је истакао да су тиме Србији одрешили руке и указали правац којим треба да иде.

„Видео сам последње захтеве министра одбране у Приштини који каже да је тражио од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких признање независног Косова. Добро је да су нас обавестили о том питању, хвала им на томе“, рекао је Вучић новинарима у Брусу.

Како је додао, разуме да су Албанци нервозни јер им ствари не иду онако како су мислили.
На питање новинара како види јединствене политичке наступе албанских странака у српским срединама пред локалне изборе на Косову и Метохији, Вучић је одговорио да је њихов посао да се уједињавају.
„Нека се уједињавају, то је њихов посао. Ми излазимо уједињено, јер они који нису уједињени и нису иза Српске листе тешко ће добити поверење народа“, рекао је Вучић додајући да се поверење добија на основу заједништва и јединства, а не на основу рушења, као и да то чува наш идентитет и опстанак на КиМ.
„Морамо се навићи на притиске“
Вучић је истакао и да се морамо навићи на притиске, јер ће неки радити на разградњи и слабљењу Србије.
„Мислим да је потпуно јасно да ће притисак долазити из земаља и делова света који су признали независност Косова, многих који желе да под плаштом стварање функционалне БиХ укину РС“, рекао је он.
Указао је да у складу с тим иде што раде многе друштвене мреже „бустујући“ оне који су за слабију Србију, смањујући бројеве оних који су за снажнију Србију.
„На то морате да се навикнете, нема кукњаве. Они нека раде свој посао на разградњи и слабљењу Србије, а ми ћемо да радимо на јачању Србије“, казао је председник Србије, пренео је Танјуг.
О избеглицама из Авганистана
Избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију, рекао је Вучић, али је навео да нема ништа против доласка било кога са стране у нашу земљу.
Он је то изјавио одговарајући на питање новинара како коментарише то што неке земље у окружењу, међу којима и Приштина, примају избеглице из Авганистана.
„Немам ништа против било каквих избеглица… Просто не разумем шта се у нашим главама дешава и одакле таква ксенофобија и мржња. Хоћете да кажете неком детету да нећете да га примите“, казао је Вучић.

Спутник