Споро учи а никад није чуо за Авганистан: “Само са Америком можемо зауставити Русију”

Бивши министар спољних послова Украјине Павел Климкин је изјавио да Кијев може да заустави Русију само помоћу Сједињених Америчких Држава.

„Борба за Украјину као део Запада за сада није добијена. Закључак је једноставан: неуспех у борби за „нови Авганистан“ може довести до ограничења борбе за нове демократије, посебно за нову Украјину. Нама је заједнички успех са САД неопходан, јер само са њима можемо зауставити Русију“, написао је Климкин.

Анализирајући ситуацију на Средњем Истоку, политичар је изјавио да су САД могле делимично да реше задатке у борби са „Ал каидом” (терористичка организација забрањена у Русији), али нису успели, јер су изгубили „борбу за нови Авганистан“.

Он наводи да је Украјина, наводно, већ „победила у борби против Русије”, мада не дефинитивно, „зауставивши” Москву. Кијев још није успео у тежњи да земља постане део Запада, признаје бивши министар спољних послова Украјине.
Он је опоменуо украјинске политичаре због покушаја да „добију било шта“ од Америке користећи „потешкоће“ Вашингтона због ситуације у Авганистану.
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља након што је почела офанзива талибана на велике градове.

Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) су у 15. августа преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом.

Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.

Вебтрибун