О. Гојко Перовић: Кад су народу спалили мошти Светог Саве, у другом дијелу српске земље родио се Свети Василије

Отац Гојко је започео своје предавање са темом шта просјечан Србин зна о времену у ком је свети Василије живио, тј. о вијеку који почиње са 1601. годином

Народу који има светог Василија не пријети ни истребљење, ни губитак памћења, казао је ректор цетињске Богословије o. Гојко Перовић на манифестацији Трг од ћирилице која се одржава у Херцег Новом.

Отац Гојко је започео своје предавање са темом шта просјечан Србин зна о времену у ком је свети Василије живио, тј. о вијеку који почиње са 1601. годином.

– Појава светог Василија у нашој народној историји, збиља говори, па нека звучи претенциозно, да је наша историја библијска, казао је отац Гојко.

Објашњавајући ову своју тврдњу, отац Гојко је говорио о догађају који је за сва времена обиљежио наш народ, а који се одиграо петнаестак година прије рођења светог Василија.

То је спаљивање моштију светог Саве на Врачару. И баш онда када се од нашег народа одузима оно што је најсветије, у другом дијелу српске земље, рађа се свети Василије. Он, који је потпуно исту висину анђеоску и светачку досегао као и свети Сава и слободно можемо да кажемо да мјесто моштију које су спаљене, имамо мошти за које данас знају све четири стране свијета- поручио је o. Гојко Перовић.

ИН4С