Русија и Белорусија на стратешке маневре „Запад-2021“ изводе 200.000 војника

ШОЈГУОВ ЗАМЕНИК АНДРЕЈ КАРТАПОЛОВ ПОРУЧИО НАТО: НЕ ЧАЧКАЈТЕ РУСКОГ МЕДВЕДА

Оценио да војне активности НАТО у Европи имају за циљ да покажу да постоји пројекција војне претње и да западна војна алијанса од Москве очекује да ту „пројекцију претње осети и разуме“. Па врхушки НАТО поручио: „Спремни смо за те `наговештаје` и верујем да ћемо током вежбе Запад-2021 још једном показати нашим партнерима да то не треба да раде – да им је боље да не узнемиравају руског медведа“

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да ће маневри Запад-2021 бити искоришћени за увежбавање «нових метода вођења рата“

БЕЛОРУСКО-руски стратешки војни маневри Запад-2021, које ће се одржати од 10. до 16. септембра, треба да покажу земљама НАТО да не узнемиравају без потребе руског медведа“, рекао је заменик министра одбране РФ Андреј Картаполов.

Генерал Картаполов је ратовао у Сирији, а светски познат је постао када су јединице под његовом командом ослободиле од Исламске државе Палмиру, а сада је оценио да војне активности НАТО у Европи имају за циљ да покажу да постоји пројекција војне претње и да западна војна алијанса од Москве очекује да ту „пројекцију претње осети и разуме“.

Притом је врхушки НАТО поручио:

„Спремни смо за те `наговештаје` и верујем да ћемо током вежбе Запад-2021 још једном показати нашим партнерима да то не треба да раде – да им је боље да не узнемиравају руског медведа“.

Истовремено је генерал-мајор Јевгениј Иљин, први заменик начелника Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране РФ, рекао да ће око 200.000 војника бити укључено у заједничке стратешке вежбе Русије и Белорусије Запад-2021 .

Војна техника већ стиже у „зону маневара“

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће маневри Запад-2021 бити искоришћени за увежбавање «нових метода вођења рата“.

Летонско министарство спољних послова објавило је 9. августа да су за време маневара Запад-2021 могући „непредвиђени погранични инциденти уз учешће снага НАТО“.