The Daily Telegraph: Повлачење из Авганистана сведочи о краху америчке империје

УПОЗОРАВА: РЕЗУЛТАТ СВЕГА ЈЕ ЈАЧАЊЕ КИНЕ КОЈУ ЈЕ ВИШЕ НЕМОГУЋЕ ОБУЗДАТИ

Британски лист оценио: На Блиском истоку су у стању хаоса све земље и територије које је Америка додирнула. Погрешно изабране стратегије Вашингтона довеле су и до уништења Европске уније

ПОВЛАЧЕЊЕ америчке војске из Авганистана и срцепарајућа хуманитарна катастрофа, која је избила одмах потом, сведоче о краху америчке империје – објавио је британски лист Дејли телеграф.
И оценио: „Оно што се догодило у Авганистану, показује да Бела кућа не разуме ситуацију у свету и да није у стању да управља својом земљом, а камоли другим регионима света“.

Дејли телеграф наводи неколико „знакова који указују на пропаст америчке империје“:

„Покушаји САД да `прекроје` Блиски исток били су млитави катастрофално контрапродуктивни. На Блиском истоку су у стању хаоса све земље и територије које је Америка додирнула. Погрешно изабране стратегије Вашингтона довеле су и до уништења Европске уније, што је проузроковано и миграционом кризом“.

Британски лист закључује:

„Све је то довело до јачања Кине, таквог да се она више не може обуздати“.

Као унутарамеричке знаке „пада“ америчке империје Тхе Даилy Телеграпх наводи и недостатак сагласности међу политичким елитама и истиче:

„Устав САД је пропао, а америчка зависност од геронтократа другог реда, попут Џоа Бајдена, не слути на добро“.

Чланак Дејли телеграф даје мрачну прогнозу за будућност, у којој ће се свет суочити са масовном миграцијом становништва, валутним ратовима и борбом за природне ресурсе.

Факти