УДАРНО – Стејт департмент: Албанија, С. Македонија и Косово су дали великодушне понуде – Преселићемо тамо Авганистанце

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је до сада, осим САД, још 12 земаља пристало да макар привремено прими избеглице из Авганистана, а међу њима су и Северна Македонија и Албанија.

„Албанија, Канада, Колумбија, Костарика, Чиле, Косово, Северна Македонија, Мексико, Пољска, Катар, Руанда и Уганда су дали великодушне понуде у погледу напора који се улажу у пресељење угрожених Авганистанаца”, рекао је Блинкен, а саопштио каснио синоћ амерички Стејт департмент.

„Изузетно ценимо подршку коју су понудили и поносни смо да са њима сарађујемо у заједничкој подршци авганистанском народу. Охрабрени смо и тиме што друге земље такође разматрају да понуде подршку”, рекао је Блинкен, преноси Бета.

Блинкен је рекао да се преко територије 14 земаља већ сада, или ће се ускоро обављати транзит евакуисаних Авганистанаца и држављана других држава који су напустили Авганистан.

То су, како је навео, Бахреин, Данска, Француска, Немачка, Италија, Казахстан, Кувајт, Катар, Таџикистан, Турска, Украјина, Уједињени Арапски Емирати, Велика Британија и Узбекистан.

Блинкен је рекао да су САД од 14. августа омогућиле да америчким авионима Кабул напусти око 13.000 људи и да настављају са операцијом спасавања.
„Током протеклих пар дана САД су кроз своје дипломатске канале организовале до сада незапамћену глобалну акцију евакуације америчких држављана, особља партнерских држава и угрожених Авганистанаца из Кабула”, рекао је Блинкен.

„Желим посебно да захвалим нашим партнерима широм планете који су били од кључног значаја у овој операцији”, рекао је државни секретар САД.

Вебтрибун