Кривична пријава против директора Агенције за националну безбедност Црне Горе

Београдски професор међународног јавног права Дејан Мировић, поднео је данас кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву у Подгорици против директора Агенције за националну безбедност Црне Горе (АНБ) Дејана Вукшића.

Мировић је и Управном суду у Подгорици поднео тужбу против решења Агенције, којим је по други пут одбијен његов захтев за приступ документима из личног досијеа, па су разлози због којих је, у држави у којој је рођен, био једно време персона нон грата, и даље „државна тајна”.

Кривичном пријавом директор АНБ Дејан Вукшић се терети за кривична дела „злоупотребу службеног положаја и несавестан рад у служби”, јер не жели да открије разлоге због чега је Мировићу 2018. године био забрањен улазак у Црну Гору, која је након судског спора укинута.

„Вукшић је од јануара па до августа ове године предузео низ незаконитих радњи у поступцима у којима је решавао по захтеву странке за приступ подацима институције на чијем је челу”, прецизирао је за Танјуг Мировићев адвокат Иван Нинић.

„Мој клијент и ја смо најавили да ће кривична пријава против Вукшића бити поднета уколико понови негативно решење и то се управо догодило. Упркос судској пресуди, господин Вукшић понавља своју одлуку и одбија увид у документацију на основу које је професору Мировићу 2018. године забрањен улазак у Црну Гору, позивајући се на тајност података која је установљена неком одлуком из 2015. године”, рекао је Нинић, преноси Танјуг.

Он сматра да је Вукшић морао да реши претходно правно питање, а то је посебни захтев да се опозове тајност података, али он на тај захтев никада ни формално није одговорио.

Нинић подсећа да је у другом судском поступку успео са својим клијентом да му укине забрану МУП-а Црне Горе, те да сада Мировић слободно прелази границу, али указује да директор АНБ-то потпуно игнорише и не жели да саопшти разлоге тадашње негативне безбедосне процене, коју је, како Нинић тврди, „фабриковала” управо АНБ и то баш у тренутку када је ДПС био на врхунцу своје политичке моћи.

Адвокат сматра да је његов клијент, као врхунски интелектуалац, због вербалног деликта био „на нишану” режима Мила Ђукановића.

На питање шта би могао да буде прави разлог због кога нова власт у Подгорици и након изборног пораза ДПС-а не пристаје да отворе досије Дејана Мировића, адвокат Нинић каже да је адреса за то питање премијер Здравко Кривокапић и „они који су му наметнули Дејана Вукишића као кадровско решење”, а сматра да то „евидентно нису странке које чине владајућу коалицију”.

Кривичном пријавом против Вукшића ће се у наредном периоду бавити специјални тужилац Миливоје Катнић.

Ово је други пут за годину дана да професор Мировић улази у судски поступак са новим директором АНБ.

Његов адвокат је почетком августа саопштио да је Управни суд у Подгорици усвојио тужбу и укинуо раније решење АНБ којим је одбијен захтев за приступ документима те безбедносне службе, па је предмет враћен на поновно одлучивање.

Такође, претходно је Мировић у више наврата добијао судске спорове које је водио против МУП-а Црне Горе због мере забране преласка државе границе.

Упркос томе што никада није осуђиван, нити се против њега воде судски поступци, разлози, сада већ укинуте забране уласка у Црну Гору која је била донета 2018. године, до данас му нису саопштени.

Политика