ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Не желимо америчку војску у Средњој Азији

Русија на жели да види америчку војску у Централној Азији, нити земље те регије желе да постану мете само да би удовољиле америчким интересима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Мислим да је ‘Волстрит џурнал’ питао да ли ће Русија желети да види америчке војнике у Средњој Азији. Одговор је не. Пре свега, имамо заједнички безбедносни простор и на том простору постоје обавезе. Мислим на Организацију Договора о колективној безбедности (ОДКБ), која предвиђа сагласност свих савезника у питањима која се тичу распоређивања страних оружаних снага на њиховој територији“, рекао је министар на конференцији за штампу.

Према речима шефа руске дипломатије, САД су приликом повлачења својих снага из Авганистана хтеле да разместе део наоружања и војске на територији суседних земаља, како би по потреби одатле изводиле нападе на Авганистан, уколико се „не буде понашао добро“.

Москва сумња да је нека од земаља Средње Азије заинтересована да постане мета размештајући на својој територији америчку војску која се повукла из Авганистана, додао је Лавров.

„Ако мислите да је нека од земаља, било да је из Централне Азије или негде другде, заинтересована да постане мета како би Американци задовољили неке своје иницијативе, чисто сумњам да икоме то треба“, објаснио је он.

Раније је министар изјавио да ни земље ОДКБ у Средњој Азији, ни Узбекистан нису заинтересовани за распоређивање америчким снага на својој територији након њиховог повлачења из Авганистана.

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден прогласио је 14. априла крај војног присуства САД у Авганистану, што је била најдужа америчка војна кампања у иностранству.

Средином августа, када је повлачење готово комплетирано, талибани су покренули офанзиву, ушли у Кабул и под своју контролу ставили практично читав Авганистан. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.

Интермагазин