УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Велике поплаве прете Европи, биће их све више и биће све јаче

Европи прете велике поплаве, какве су недавно погодиле Немачку и Белгију, а опасност од изливања повећана је девет пута, упозорили су научници.

Најмање 190 људи погинуло је у великим поплавама на западу Немачке у јулу, док је у Белгији настрадало 38 људи.

Научници упозоравају, у недавно објављеној студији, да ће оваквих поплава бити све више, а као разлог наводе климатске промене.

Научници су анализирали досадашње временске податке и уз помоћ компјутерских симулација поредили данашњу климу, у којој су температуре у просеку веће за 1,2 степена Целзијуса, са ранијим подацима.

Фокусирали су се на количину падавина у току дана и утврдили да су два најтеже погођена региона у Немачкој и Белгији била суочена са несвакидашњим нивоом кише у јулу.

У регионима Ар и Ерфт у Немачкој пало је чак 93 милиметра кише у само једном дану, док је у белгијском региону Меус пало рекордних 106 милиметара током два дана.

На основу поређења података и компјутерских симулација, утврдили су да је због данашње климе могућност поплава 1,2 до девет пута већа него у периоду када је просечна температура била нижа у прединдустријском периоду.

Падавине у регионима Немачке и Бенелукса су сада од три до 19 одсто веће због климатских промена које је узроковао човек, тврди се у студији урађеној у оквиру пројекта „World Weather Attribution“. Тај пројекат заједно спроводе универзитети из Велике Британије, Француске, Холандије и Црвени крст.

„Климатске промене повећале су шансе за појаву поплава, али су повећале и њихов интензитет“, рекао је Франк Крејенкамп из немачке метеоролошке службе.

Фридерике Ото, климатолог и директорка Института за еколошке промене Универзитета Оксфорд, казала је како су поплаве показале да чак ни „развијене земље нису безбедне од јаких утицаја екстремних временских прилика које се погоршавају због климатских промена.

„То је ургентан глобални изазов и морамо да се суочимо са њим. Наука је већ годинама начисто са тим“, каже она, преноси АФП.

Анализирајући матрицу падавина широм Западне Европе, научници су дошли до процене вероватноће када би велике поплаве могле да се догоде.
Према њиховом налазу, велике поплаве какве су се догодиле на западу Немачке, могле би да погоде било коју област на сваких 400 година са садашњим временским стањем.

„Поплава у Немачкој била је ретко виђен догађај. Са друге стране, повећава се могућност да се они чешће догађају, а та могућност ће бити све већа у будућности“, каже Мартен ван Алст, директор центра за климатологију Црвеног крста.

Резултати студије требало би да буду аларм за људе, каже ван Алст и додаје да би требало повећати спремност за борбу против поплава, као и увести систем раног упозорења.

Интермагазин