Додик: Из БиХ морају отићи “високи представник” и троје страних судија

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да функција високог представника за Републику Српску не постоји.

Додик је истакао да неизабрани странац није имао право да наметне спорни закон.
– Све што је наметнуто мимо међународног права – не може бити прихваћено. Што се тиче Републике Српске, високи представник не постоји – рекао је Додик.

Нагласио је да БиХ искључиво може победити само договором и немешањем странаца.

– Све док то не урадимо, бићемо у оваквој ситуацији… У сваком случају, БиХ може да побиједи искључиво договором два ентитета, три народа и немешањем странаца”, нагласио је Додик.

Према његовим речима, из БиХ морају да оду они који себе представљају као високог представника, јер високи представник не постоји и треба да оду још и тројица страних судија.

„Кад то завршимо, онда можемо да се крећемо даље. Док то не завршимо – имаћемо ову ситуацију. Колико ће трајати, да ли ће то одржати БиХ, не знам, после овога у Авганистану и пада тих који су промовисали себе како граде државе… Шта су изградили у БиХ? Изградили су опште неповерење које је веће него што је било у првим годинама након рата”, рекао је Додик.
Он је истакао да данас никаквог поверења нема између муслимана и Хрвата, као и између Бошњака и Срба.

“Добро је што се можемо кретати. Залажем се за то, да без обзира каква политичка решења буду, да људи имају право на слободу кретања, трговину и остало. Нико то не треба да оспори”, рекао је Додик.

Он сматра да ово треба да се заврши искључиво политички, а они озбиљни код Бошњака који ово прате морају да буду свесни куда се ово креће.
Додик: Присуствоваћу састанку са Ердоганом – да се чују српски ставови

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се консултовао са председницима политичких партија у Републици Српској и на основу тог договора састаће се са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом током његове предстојеће посете БиХ.
“Не желим да другој двојици чланова Председништва БиХ оставим прилику да Ердогану изнесу само своје ставове, а да Ердоган не чује наше ставове”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је на првом месту неприхватање наметнутог закона и нелегитимног високог представника у БиХ.

Додик је рекао да постоје неки центри у Републици Српској који желе да разбију постигнуто јединство.

“Подсетићу Ердогана да је рекао да жели сарадњу са свим странама и да никог не фаворизује”, нагласио је Додик и додао да је потребно и веома важно да се на том састанку чује и став српске стране.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутоваће ове седмице у службену посету БиХ.
„Не може да БиХ не изручи ни Ганића ни Орића, а да тражи да Србија њој изручи све“

СРПСКИ члан Председништва Милорад Додик изјавио је да изручења оптужених за ратне злочине на могу бити селективна.

Додик је рекао да су ствари свима јасне – БиХ не дозвољава изручење Ејупа Ганића, Насера Орића и осталих које потражује Србија, али би да буде изручен сваки Србин који им падне на памет.

„Када је Србија потраживала Ганића онда је читав свет скочио да се то не догоди… Ако идемо да испоручимо све, онда свако сваког нека испоручи и ето договора, а не селективно”, рекао је Додик.

Додик је оценио да правосуђе БиХ ничему не служи, поготову да реши то питање.

“То правосуђе је више искомпликовало то питање него што је успело да реши. То је зато што је то урадио високи представник, америчка и друге амбасаде који су држали то судство и тужилаштво под својим упутама”, рекао је он.

Додик је навео да је знао тачно име жене из америчке амбасаде која је наређивала тужиоцима да подигну оптужницу против Милорада Додика.

“Па кад јој тужиоци кажу `ми немамо основа`, она каже `не занима ме, важно је само да подигнете оптужницу`. То они раде, можда и данас то раде, ја не знам, али у сваком случају знам име жене. И прођем крај ње као поред стога сена, како кажу у мом крају.

– Ако она сматра да некога треба затворити без обзира на разлоге, онда шта ја имам са њима да причам и представницима такве политике, без обзира што је реч о америчкој политици.

Вебтрибун