ВОЂА ОТПОРА ПРОТИВ ТАЛИБАНА: “Ја сам син Ахмада Шаха Масуда – Предаја не постоји као реч у мом речнику”

Лидер авганистанског покрета отпора Ахмад Шах Масуд обећао да се никада неће предати талибанима, али да је отворен за преговоре с њима.

“Радије бих умро него да се предам”, рекао је Масуд у интервјуу који је данас објавио француски недељник “Пари меч”.

Масуд, син једног од главних водја отпора Совјетима у Авганистану 1980-их, повукао се у родну долину Пањшир која се налази северно од Кабула, заједно са бившим потпредседником Амрулахом Салехом.

“Ја сам син Ахмада Шаха Масуда. Предаја не постоји као реч у мом речнику”, изјавио је Масуд у првом интервјуу откако су талибани преузели власт у Авганистану.

Како тврди, хиљаде мушкараца придружило се његовом фронту Националног отпора у долини Пањшир, који никада није “пао у руке” Совјета током инвазије совјетских снага 1979. године или талибана током њиховог првог периода на власти од 1996. до 2001. године.

Масуд је поново апеловао на подршку страних лидера, укључујући француског председника Емануела Макрона, и изразио је горчину због одбијања његовог захтева да добије оружје непосредно пре пада Кабула раније овог месеца.
“Не могу заборавити историјску грешку оних од којих сам тражио наоружање, пре само осам дана у Кабулу. Они су то одбили. А ово оружје – артиљерија, хеликоптери, тенкови америчке производње – данас су у рукама талибана”, изјавио је Масуд.

Додао је, међутим, да је отворен за разговоре са талибанима и изложио је смернице могућег споразума. “Можемо разговарати. У свим ратовима има разговора. И мој отац је увек разговарао са својим непријатељима”, поручио је он.

Tанјуг/Вебтрибун