ПОЛИТИKО ОТKРИО СKАНДАЛ, Американци талибанима дали списак Авганистанца за одстрел, шок је тек уследио када су о овоме питали Баједна!

Амерички званичници су предали талибанима списак са именима америчких држављана, власника “зелене карте”, и авганистанских сарадника како би им био одобрен улазак у спољни део аеродрома у Kабулу који је под контролом војске, пише портал “Политико”.

То је, међутим, изазвало огорченост неких законодаваца и војних званичника. Овакав потез, о којем је “Политико” сазнао на основу изјава тројице америчких званичника и чланова Kонгреса, имао је за циљ да убрза евакуацију десетина хиљада људи из Авганистана, након што је избио хаос у главном граду те земље прошле недеље пошто су талибани преузели контролу над Авганистаном.

Такав корак је уследио и јер се администрација америчког председника Џоа Бајдена ослањала на талибане када је реч о безбедности ван аеродрома, наводи “Политико”.

„У основи, само су све те Авганистанце ставили на списак за одстрел. То је застрашујуће и шокантно”, изјавио је један војни званичник.

Упитан да прокоментарише ову информацију, Бајден је током јучерашње конференција за новинаре рекао да није сигуран да ли постоје такве листе, али такође није порекао да САД понекад предају имена талибанима.

„Било је ситуација да је наша војска контактирала своје војне колеге међу талибанима и када би, на пример, рекла да стиже аутобус са регистарским бројем “x” у којем се налазе људи, и који чини следећа група људи. Тада бисмо рекли желимо да пропустите тај аутобус или ту групу. Дакле, да, било је таквих ситуација. Kолико ја знам, у тим случејавима је већина тога реализована и они су пропуштени”, изјавио је Бајден.

„Не могу вам са сигурношћу рећи да ли је заиста постојала листа имена“, додао је он.

Од пада Kабула средином августа, евакуисано је скоро 100.000 људи, од којих је већина морала проћи кроз многе талибанске контролне пунктове.

Интермагазин