Руски војни стручњак: Имамо оружје које може да оконча сукоб једним ударцем хируршке прецизности

“Руска беспилотна летелица “Ланцет” способна је да оконча војни сукоб једним ударцем хируршке прецизности.”, изјавио је пуковник у пензији Виктор Литовкин.

Руско Министарство одбране одобрило је пројектне задатке за самоексплодирајуће беспилотне летелице “Ланцет”, које развија “ЗАЛА АЕРО” (део концерна Калашњиков).
Говоримо о самоубилачким беспилотним летелицама, способним да пронађу мету и погоде је. Очекује се да ће државни тестови ове лутајуће муниције почети крајем ове године.

Како је рекао Виктор Литовкин, ланцети имају широк спектар задатака- пројектили могу деловати и на гомилање непријателјске војске и на опрему, чак и тешко оклоплјену.

„Дрон ће радити на дугорочним непријателјским утврђењима и оклопним возилима. У принципу, беспилотне летелице могу успешно напасти чак и тенкове.

Заклјучак је следећи- тенк је оклоплјен и добро заштићен са стране, напред и позади, али ако уређај дозволјава вертикални напад на цилј, тенк је практично без одбране. Удар одозго доводи до уништавања оклопних возила.”, објаснио је Литовкин.

Међутим, како је приметио стручњак, употреба дронова камиказа неће бити ефикасна у свим сукобима. По његовом мишлјењу, “Ланцет” ће донети максималну корист, али не у биткама великих размера.
„Најефикасније је коришћење беспилотних летелица у сукобима средњег интензитета када непријателј нема озбилјне радарске и противваздушне одбрамбене системе.

На пример, оно што смо видели у Нагорно-Карабаху. У случају Русије и Сједињених Држава, коришћење таквих беспилотних летелица не би функционисало.

И ми и Американци имамо опсежан систем за откривање ваздушних цилјева на различитим нивоима, као и оружје које је у стању да неутралише опасност од беспилотних летелица “, нагласио је пуковник.

Међутим, ако правилно користите Ланцете, једна беспилотна летелица може бити доволјна за окончање војног сукоба. Осим тога, много је економичније слати беспилотне летелице у битку него тешку опрему.
„Треба узети у обзир да је ова муниција много јефтинија од модерног тенка. А ако говоримо о дугорочним утврђењима, онда ова утврђења могу садржати командни кадар непријателјске војске. Елиминишући га таквим дроном, практично ћемо добити војни сукоб.

Реч “Ланцет” односи се на хируршки инструмент који је дизајниран за бушење. Ударац таквим дроном је уствари потисак ланцете. Мали производ, али велика ефикасност “, приметио је стручњак.

Данас постоји доста сличних беспилотних летелица камиказа у иностранству. Русија је, с друге стране, одлучила да их почне развијати, осврћући се на војне сукобе који су се догодили у последњих неколико година.

“Данас постоји много аналога у иностранству. Можемо рећи да су војни сукоби последњих година, где су коришћени дронови камиказе и беспилотне летелице способне да користе ракете, подстакли интересовање руске војске”, резимирао је пуковник у пензији.

Вебтрибун