ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ О УСТОЛИЧЕЊУ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА СПЦ тужна због дешавања у Црној Гори, препознајемо савремени механизам замена теза

Патријарх српски Порфирије изјавио је данас да је СПЦ веома тужна због свега онога што се дешава у Црној Гори.
– Препознајемо савремени механизам замена теза где некога унапред прогласите црним, где га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он води путевима своје слободе која је истовремено и љубав. Наиме, за једну нормалну, природну ствар по којој црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко је прогласио да то не треба тако да буде, иако ми сада немамо друго решење јер спроводимо оно што је природно и нормално, а бивамо дефинисани као „неко ко нешто на силу намеће“ и као „неко ко не разуме ситуацију“ и као „неко ко провоцира“. То је као кад би вам неко рекао – Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама! А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар. Устоличење и све што црква чини јесте увек у духу ових речи Христових, у духу онога што се темељи на вери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави. Црква дејствује и дела увек и искључиво из јеванђеља. По својој природи она није ту да решава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке – рекао је патријарх Порфирије.
Црква није ту да се бави државним питањима, објаснио је патријарх.

– Црква је тело Христово, а што значи заједницу свих оних који су крштени у име Оца, Сина и Светога Духа. Тело Христово у којој по речима апостола Павла „нема Грка и Јеврејина“. Нека свако буде оно што по својој савести хоће, нека припада ком хоће народу и нека устројава свој живот на најбољи могући начин, али ако је Христов и ако слуша реч Христову, онда ће увек бити сведок мира – рекао је патријарх Порфирије.

Истиче да устоличење митрополита Јоаникија треба да буде утемељено на вери, молитви, љубави и на непрестаном подсећању себе да нам реч Христова мора бити меродавна.

– Ако јесте, имаћемо мир у души, а ако није бићемо у најмању руку узнемирени – рекао је патријарх Порфирије.

Ало