Потпуковник америчких маринаца упозорава на револуцију због хаоса у Авганистану

Амерички маринац Стјуарт Шелер разрешен је дужности дан након што је се путем друштвених мрежа обратио америчком руководству, тражећи одговорност због хаотичног повлачења из Авганистана.
Шелер, потпуковник америчких маринаца, критиковао је истакнуте америчке званичнике што нису признали да је, како је рекао, Америка потпуно забрљала у Авганистану.
Снимак Шелеровог обраћања убрзо је постао виралан уз хиљаде порука подршке. Међутим, око 18 сати по објављивању он је разрешен дужности због, како је образложено, недостатка поверења.
Иако је навео да неће давати изјаве док не напусти маринце, Шелер је ипак у суботу дао кратак коментар за „Њујорк пост“.
Шелер је том приликом цитирао речи трећег председника САД, Томаса Џеферсона, да је „свакој генерацији потребна револуција“.
„Захтевам одговорност на свим нивоима. Уколико је не буде, ја ћу је испоручити“, казао је Шелер.
У обраћању, које је подељено више од 55.000 пута само на Фејсбуку, Шелер је изнео став да је могуће да су они који су се борили у Авганистану узалуд погинули.
„Не кажем да би у Авганистану требало заувек да останемо, већ да ли је било ко од вас рекао да је лоша идеја да се стратешка ваздухопловна база Баграм евакуише пре него што сви други буду евакуисани. Да ли је било ко то учинио“, упитао је Шелер и наставио:

„А када нисте помислили то да учините, да ли је било ко подигао руку и рекао: ‘Ово смо потпуно забрљали’“.

Према оцени Шелера, у америчкој војсци нема оних који ће да подигну руке и кажу: „Ово на крају нисмо добро одрадили“.

Он је рекао да није изненађен што је разрешен дужности, наводећи да би и сам исто учинио да је на њиховом месту.