Шојгу: Русија повећава брзину и домет хиперсоничних ракета

Русија ради на повећањем брзине, домета и прецизности својих хиперсоничних ракета, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„У перспективи имамо повећање домета хиперсонично оружја. То је повећање брзина, ако се говори о хиперзвуку, повећање прецизности и, наравно, прилагођавање носача новим врстама оружја“, рекао је Шојгу у интервјуу за Јутјуб канал „Соловјов уживо“.
Објашњавајући адаптацију ракета за различите носаче, министар је рекао да је потребно створити један лансер хиперсоничних ракета за целу линију технике.
„Овај посао је у току и данас већ имамо шта да покажемо, имамо чиме да заштитимо земљу“, истакао је он.
Министар је подсетио да Оружане снаге Русије већ имају у приправности хиперсоничне ракете „Кинжал“ које су постављене на ловце МиГ-31К, а у служби су и стратешки ракетни системи „Авангард“ са хиперсоничним клизним блоком.
У војци више од две хиљаде дронова
Шојгу је додао да ће број беспилотних летелица у Оружаним снагама Русије 2021. године премашити две хиљаде јединица.
Министар је приметио да је Министарство одбране одобрило јединствен приступ беспилотним летелицама, трупе се снабдевају серијским системима са беспилотним летелицама.
У оквиру Међународног војно-техничког форума „Армија 2021“, који је одржан од 21. до 28. августа у Русији, објављено је да ће први тешки јуришни дрон „Алтус“ бити испоручен трупама на јесен. Такође је потписан уговор о испоруци нових беспилотних летелица „Сиријус“. Настављају се испоруке беспилотних летелица „Орион“ и „Форпост“, као и средстава за уништавање беспилотних летелица.
Руски министар је додао и да је домет уништавања дронова противваздушним ракетно-топовским системом „Панцир“ повећан за 30 одсто, као и да Русија за борбу против беспилотних летелица има системе за радио-електронско ратовање.
Руска индустрија је створила противваздушни ракетно-топовски систем „Панцир СМ“, који је дубоко модернизована верзија „Панцира С“. Систем је добио нове ракете повећаног домета и може да детектује, прати и погађа више циљева на већој удаљености.

Сосна

Спутник