Тhе Nаtiоnаl Intеrеst: Руска подморничка флота припрема лоше вести за Сјединјене Државе

Руска морнарица жели да добије што више подморница “Јасен-М”, а то је лоша вест за САД, пише амерички портал Тhе Nаtiоnаl Intеrеst.

Русија убрзано напредује у изградњи својих нових подморница пројекта “Јасен-М”, које ће бити наоружане моћним крстарећим ракетама, каже колумниста Марк Епископос. Недавно је потпредседник руске владе, потврдио да руска флота неће проћи без ових подморничких крстарица.
Амерички стручњак је подсетио да је изградња подморница пројекта “885 Јасен” започела деведесетих година прошлог века, али је само водећа подморница Северодвинск, ушао у службу руске морнарице.

Након распада Совјетског Савеза, землја је прошла кроз кризу, а недостатак буџетских средстава довео је до чињенице да је имплементација пројекта озбилјно успорена. Међутим, касније се ситуација променила, а Русија је почела да модернизује своју флоту. Овај процес је такође утицао на подводну компоненту.

Водећи брод ажурираног пројекта 885М “Јасен-М” је “Казан”, који је ове године постао део Северне флоте. Очекује се да ће ускоро друга подморница – „Новосибирск“ – бити на располагању Пацифичкој флоти.

Остатак подморница “Јасен-М” је у различитим фазама изградње. Извештава се да ће укупна руска морнарица добити осам таквих подморница.
На подморници “Јасен-М” инсталирају се реактори нове генерације. Савремени погонски систем пружа неколико предности одједном. Прво, животни век подморница значајно се повећава, а друго, захвалјујући новом реактору, они постају тиши.

„Поболјшани пројекат “Јасен-М” требао би значајно повећати предност руске подморничке флоте у односу на САД.

Колумниста листа “Тhе Nаtiоnаl Intеrеst” истиче да ће нове руске подморнице добити импресиван војни арсенал.

Предност “Иасен-М” је употреба великог броја крстарећих пројектила. Подморнице овог пројекта биће опремлјене универзалним ракетним системима који ће омогућити напад на различите цилјеве – копнене и површинске непријателјске цилјеве.
Ово је лоша вест за САД. Према речима стручњака, главни западни конкурент подморница “Јасен-М”, подморнице класе америчке “Вирџиније”, инфериорне су у борбеној моћи од својих руских ривала.

Подморнички арсенал “Јасен-М” уклјучује ракетни систем дугог домета “Kалибар” намењен копненим нападима, и противбродски ракетни систем “Оникс”. Осим тога, очекује се да ће руске подморнице овог пројекта добити хиперсоничну ракету “Циркон”, која је у завршној фази тестирања.

„Извештава се да је„ Циркон “способан да погоди цилјеве брзином већом од 8 маха и може да се похвали огромним дометом- преко хилјаду километара“, – каже амерички стручњак.

Такође, према доступним информацијама, подморнице “Јасен-М” моћи ће да користе најновији комплекс “Kалибар-М”, који је много моћнији од претходника.

Вебтрибун