Додик: За Српску је неприхватање Шмита бити или не бити, а Бошњаци нека се не заносе да су господари Босне

„РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕЋЕ ПОДЛЕЋИ ПРИТИСЦИМА ДА ПРИХВАТИ ШМИТА“

„Нисам срећан што Џаферовића гледам у Предсједништву БиХ, али он ће мене још дуго гледати. Џаферовићево тражење да ме Шмит смени значи само једно: да муслимани очекују да високи представник само ради оно што они хоће и да се и до сада дешавало да су високи представници само радили оно што су муслимани тражили

„Бошњаци су умислили да је БиХ њихова и да само они полажу право на њу. Они су то умислили, то је њихова фикс идеја, али мораће једног дана да се окану своје накарадне идеје да су они господари БиХ. БиХ је састављена од два ентитета и три народа, а то значи да смо ми унели Републику Српску у ту састављену БиХ. Како смо је унели, можемо је и изнети.

„Драго ми је што је Србија схватила да је Република Српска оно што треба да се подржава и гради, јер је ово интегрални простор са Србијом у погледу националних, верских, историјских и свих других вредности

„Са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не прихвата као новог високог представника, може се разговарати ако се он идентификује као представник Квинте или групе земаља које су га избарале или ако се представи као немачки изасланик, али он није високи представник. Нећемо подлећи притисцима. Мислим да је то питање за нас бити или не бити

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је ће га још дуго гледати бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић и да Република Српска неће подлећи притисцима да прихвати новог високог представника.

„Само ћу поручити Џаферовићу – нисам баш срећан што га гледам тамо, али он ће мене још дуго гледати овде“, рекао је Додик новинарима у Рибнику након што је Џаферовић позвао нелегално именованог високог представника Кристијана Шмита да покрене питање Додикове смене.

Додик је поводом тога рекао да, када се све разложно погледа, то значи само једно – да муслимани очекују да високи представник само ради оно што они хоће и да се и до сада дешавало да су високи представници само радили оно што су муслимани тражили.

Према његовим речима, од 1995. године, од када је уведена институција високог представника, нема ниједног акта у интересу Републике Српске.

„Све је било против нас, према томе нема ниједног разлога да уважавамо такве институције, такве високе представнике, такве такозване високе представнике“, истакао је Додик.

Он је рекао и да се са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не прихвата као новог високог представника, може разговарати ако се он идентификује као представник Квинте или групе земаља које су га избарале или ако се представи као немачки изасланик, али да не може ако је високи представник.

„Он није високи представник, нећемо подлећи притисцима. Мислим да је то питање за нас ‘бити или не бити'“, рекао је Додик.

Рекао је и да је боље одмах потписати капитулацију ако прихватимо да се на овај начин нама управља и влада, да се може појавити странац којег изабере група земаља и овдје доноси законе, мења, има неко право.

„Онда је боље да нас нема, боље одмах дигнути руке и рећи `довиђења` од овога“, истакао је Додик и додао је то они, једноставно, морају да разумeју.

Додик је поновио да високи представник овдје може доћи само човек који је именован Резолуцијом Савета безбедности и ништа друго, иако му је познато да иза њега стоји огромна сила, попут Америке, Њемачке, ЕУ, неких других земаља.

„Али, имате тренутак у историји када је за неки народ нешто неправда, а у овом случају је неправда да ви нама шаљете човека без Резолуције Савјета безбедности да управља нама. Нећемо да прихватимо, какав бисмо ми народ били да то прихватимо“, појаснио је Додик.

Нагласио да су Срби имали тешку историју и да не треба да имају неизвјесну будућност.

„Будућност српског народа у БиХ је неизвесна због нерешених односа који могу бити ријешени само уколико сваки народ има право и могућност да испуни своје жеље и своје тежње не вређајући друге“, истакао је Додик у Рибнику.

Он је указао да Бошњаци неоправдано својатају БиХ, констатујући да овај простор није само њихов.

„Они су умислили да је БиХ њихова и да само они полажу право на њу. Они су то умислили, то је њихова фикс идеја, али мораће једног дана да се окану своје накарадне идеје да су они господари БиХ. БиХ је састављена од два ентитета и три народа, а то значи да смо ми унели Републику Српску у ту састављену БиХ. Како смо је унели, можемо је и изнети“, нагласио је Додик.

Он је рекао да му је драго да је Србија схватила да је Република Српска оно што треба да се подржава и гради, јер је ово интегрални простор са Србијом у погледу националних, верских, историјских и свих других вредности.

„Ми Србију доживљавамо као матичну државу. Били смо спутани да о томе говоримо, а ако проговоримо добијали смо казне за то од међународног фактора. Међутим, народ не можете ућуткати јер народ једноставно неће БиХ, српски народ хоће да будe свој на своме“, поручио је Додик.

Говорећи о помоћи Србије Републици Српској, Додик је рекао да новац јесте битан, али је битнија пажња Србије која до доласка председника Александра Вучића није било значајнија.

„Више смо имали братску подршку на којој смо свакако захвални, али Србија и Република Српска данас решавају многа питања, реализују значајне пројекте као што су Бук Бијела, Аеродром у Требињу, изградња ауто-пута од Раче па до Бијељине, моста на Рачи… Србија је изградила и мост између Братунца и Љубовије и треба бити захвалан на томе и председнику Вучићу и Влади Србије“, истакао је Додик.

dodik

Срна/Факти