РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ДИГЛИ НА НОГЕ САРАЈЕВО, АМЕРЕ И НАТО, Москва одлучила да разбије лажи Запада о рату у Босни!

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995″.

Међународни институт за развој научне сарадње (МИРНаС) ће 4. септембра заједно са Фондацијом „Горчаков“, уз подршку Савета за међународне послове Русије (РИАЦ), одржати међународну конференцију „Резутати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995″.

– Догађај ће бити посвећен представљању извештаја независних међународних комисија за истраживање догађаја 90-их година у Сарајеву и региону Сребренице“, саопштено је за Руску газету из Фондације „Горчаков“.

– Именоване комисије основане су почетком 2019. године и завршиле су свој рад крајем 2020. године. У њима су узели учешће независни међународни стручњаци из Русије, САД-а, Израела, Немачке, Француске, Аустрије, Италије, Србије, Аустралије, Нигерије и Јапана. Као резултат озбиљних и мултидисциплинарних истраживања, прикупљени су јединствени материјали о војним, политичким, економским и психолошким аспектима грађанског рата у Босни и Херцеговини деведесетих година, као и његовим савременим последицама. Говорници конференције биће председавајући и чланови две независне међународне комисије – наводи се у саопштењу.

Треба напоменути да Срби намеравају да траже историјску истину о догађајима у Југославији, пише „Руска газета“, планирајући постепено разоткривање митова о својој „искључивој одговорности“ за ратне злочине. Ово постаје посебно релевантно у позадини трансформације Босне и Херцеговине у „паркиралиште“ за такозване „илегалне мигранте“, међу којима је, према локалним специјалним службама, значајан број радикалних исламиста и бивших милитаната који су способни, у случају повећања међуетничких контрадикција, да постану ефикасан механизам за борбу против православног становништва у региону. Осим тога, Валентин Инцко, који је отишао са места високог представника у БиХ крајем јула, искористио је своја колонијална овлаштења за илегално мешање у унутрашње ствари суверене балканске државе. Он је донео провокативну „одлуку“ о измени Кривичног закона због „негирања геноцида“. Таква неодговорна иницијатива изазвала је унутрашњу политичку кризу невиђених размера. Међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода су под ризиком.

Признати класик светске књижевности Момо Капор (1937-2010) био је хроничар догађаја у Сарајеву, који их је пратио као ратни дописник издања „Политика“. Он је написао: „Пуцњава на сватове испред старе православне цркве у Сарајеву у недељу, 1. марта 1992. године, најавила је почетак грађанског рата у Босни и Херцеговини, који је, попут Другог светског рата у Југославији, почео 6. априла који је трајао скоро четири године „.

– Ја сам свој родни град гледао не у кошмарном сну или кроз двоглед са првих линија одбране на Требевићу, него из рова где сам се, вођен морбидном радозналошћу, појавио као ратни извештач – приметио је аутор истичући да су Срби протерани из Сарајева и пред целим светом „изложени као дивља хорда, на коју свако има право некажњено пуцати или бомбардовати ако се покуша бранити“.

– Сви су против њих: муџахедини који су долетели из целог муслиманског света, ветерани исламске револуције у Ирану, милитанти из Алжира и Турске (чак и Курди који се вековима боре за своју државу), усташе обучаване на полигонима у Аустралији, амерички војни инструктори, пси рата – плаћеници из Велике Британије, Немачке и Француске, које су са неба чували најубојитији и најсавременији авиони НАТО-а – навео је писац, резимирајући да „иако је војна ватра угашена дебелим гуменим ђоновима чизама страних војника, испод пепела је остало довољно жара за овај град – „жариште свих ратова“ да се поново распламса.

У интервјуу за „Руску газету“, потпредседник Народне скупштине Републике Српске, кћерка првог председника Соња Караџић-Јовићевић, са жаљењем је констатовала што након свих терористичких напада Европа још увек не може да схвати против чега су се Срби у БиХ борили.

– Запањујуће је да након свих терористичких напада Европа још увек не може схватити против чега су се борили Срби у Босни. Сједињене Државе своје грешке плаћају животима европљана. Све што се данас догађа ођек је догађаја 90-их година, па чак и сада, Радован Караџић би био главни савезник оних који се боре против ширења терора и страха – рекла је она.

Сам Радован Караџић, коментаришући одлуку судија МКСЈ-а из 2016. године који су га осудили на 40 година затвора, рекао је:

– Зар Европа после Париза и Брисела заиста не разуме против кога смо се борили – наводи „Руска газета“.

Интермагазин