ЂОРЂЕВИЋ О ВУЧИЋЕВОМ УЧЕШЋУ НА БЛЕДСКОМ СТРАТЕШКОМ ФОРУМУ: Политика коју председник води препозната је у позитивном светлу у Европи

ЗОРАН Ђорђевић, члан председништва СНС-а, огласио се поводом учешћа председника Србије Александра Вучића на 16. Бледском стратешком форуму.
– Председник Србије Александар Вучић учествовао је на 16. Бледском стратешком форуму као једини представник неке државе која није чланица ЕУ, што већ само по себи говори о уважавању Републике Србије и председника лично, као и о томе да политика коју председник осмишљава, креира и спроводи бива препозната у позитивном светлу у Европи, даје резултате и свакодневно мења, на боље, слику о нашој држави.

Председникова обраћања, ставови које је изнео и оцене које је дао о тренутној, актуелној политичкој и економској ситуацији, не само у Србији и не само на подручју Западног Балкана, изазвали су велику медијску пажњу, а бројни разговори које је водио на маргинама Форума са европским званичницима су, на основу изјава председника и његових саговорника, били искрени и, у политичком смислу пре свега – садржајни, чак и у тренуцима када су, по својој отворености и заснованости на аргументима из реалне политичке стварности, сведочили о томе да постоје и одређене разлике у схватањима начина и брзине на који Србија спроводи свој процес прикључења ЕУ.

Србија је, констатовао је председник, подигла свој ниво усаглашености са спољнополитичким одлукама ЕУ на 63%, али Србија, нагласио је он, као суверена, независна и демократска земља, пре свега мора да води рачуна о својим државним и националним интересима, од којих је, свакако, придруживање ЕУ један од приоритетних, поред оног најважнијег – обезбеђивања економског напретка и развитка и побољшања стандарда живота грађана.
Такође, у председниковим обраћањима, посебно место је припало афирмацији пројекта Отворени Балкан, одличних резултата које је та иницијатива већ постигла, као и могућностима које она у преспективи пружа и које ће, бар што се оних који су иницијативу прихватили, у врло блиској будућности донети многе бенефите свима који у томе учествују.

Оно што посебно потврђује оправданост, али и потребу, овакве форме регионалне сарадње јесте чињеница да све моћније и утицајније чланице ЕУ, Немачка пре свих, здушно подржавају Отворени Балкан и наводе га као пример добре праксе.
Оно што се такође могло чути на Форуму јесу и ставови о потреби другачијег приступа од стране ЕУ земљама Западног Балкана, у којима опада јавна подршка и ентузијазам за приступање ЕУ, пре свега због начина на који се у ЕУ третирају досадашња постигнућа земаља кандидата у том процесу, у чијем се спровођењу неретко примењује политика дуплих стандарда, додатних условљавања и недовољног уважавања унутрашњих политичких и других специфичности које свака од земаља кандидата има – о чему је председник Вучић такође говорио, јасно и гласно, без еуфемизама, аргументовано, политички храбро и државнички достојанствено. Мотивишуће, стога, делују изјаве које су се могле чути, попут оне коју је дао Виктор Орбан, а тиче се конкретно Србије, која гласи – Србија је потребнија ЕУ, него ЕУ Србији, или опште констатације, коју су изрекли многи од присутних државника – да ЕУ не би смела да изневери Западни Балкан.

У светлу таквих ставова, место и улога Србије, као лидера Западног Балкана, наглашено добија на значају у процесу регионалне сарадње, а политика коју оличава председник Вучић – политика разговора, договора, преговора, решавања свих спорних питања дијалогом, политика очувања мира и стабилности на овом подручју – доказује се као пут који би све земље региона требало да изаберу.

Мир и стабилност, економски развој и убрзани напредак на свим другим пољима, превазилажење спорова и проблема из прошлости заједничким деловањем усмереним ка заједничкој будућности, међусобно уважавање и разговор као основни метод спољнополитичког деловања – базичне су поруке које је председник Вучић на Форуму упутио свима онима који су желели да га чују и онима који су желели да га разумеју. Наравно, при свему томе, председников јавно изречен став да – политика не значи ласкање, већ доношење болних одлука – политички вишезначан, потврдио је да Србија зна шта су њене обавезе и шта је потребно да уради на свом европском путу, али је потврдио и да ће се Србија на том путу руководити својим интересима, да ће водити своју политику, у интересу својих грађана и да ће сарађивати са свима онима који Србију виде као пуноправног, уважаваног и искреног партнера у свим формама сарадње, нарочито оне економске, при чему посебну пажњу придаје сарадњи са Народном Републиком Кином и Руском Федерацијом.

Верујем да је председникова искрена опредељеност циљевима које је истакао довољна гаранција свима, добронамернима и спремнима на сарадњу, да прихвате и уваже поруке које је Србија са Бледа послала – јер оне не сведоче само о томе да постоји јасна политичка визија балканске будућности, већ и мерљива и поступцима доказива спремност да се балканска садашњост мења.

djordjevic

Новости