Српска лига: Чомићкини ставови срамотни и неприхватљиви

Српска лига (СЛ) најоштрије осуђује срамотне и неприхватљиве ставове министарке Гордане Чомић која покушава да путем измишљеног друштвеног дијалога, неистинитих одредница о националном изјашњавању, пропагира тзв. војвођанску нацију.

Не можемо говорити о тзв. друштвеном дијалогу, јер се теме отварају међу истомишљеницима, а дебата се не води у парламенту, него на затвореним састанцима. Овакво поступање министарке Чомић је само један у низу крајње недопустивих ставова, јер се на директан начин крши Устав Републике Србије.

Често можемо чути да се министарка Чомић позива на тзв. праксу европских земаља, али чињенице говоре другачије. Нпр. у Француској јавно право не препознаје појам националне мањине, тачније, званична статистика на попису, становништво дели на две групе – Французи, у смислу држављана ове државе који могу бити различитог порекла, и странци. Слично је и у Немачкој, где у категорији „националност“ стоје само две рубрике – Немци и странци.

Срамотно је да министарка Чомић заговара признавање такозваног војводјанског идентитета на попису становништва Србије који је планиран за 2022. годину. Читава наша јавност је могла да види коме заправо није стало до дијалога и ко жели да противуставним деловањем и елементима сепаратизма наметне своје решење, у чему наравно неће успети.

www.srpskaliga.rs