Од 26. до 31. октобра 37. Београдски џез фестивал

Београдски џез фестивал 37 пут по реду биће одржан од 26. до 31. октобра под слоганом „ЏЕЗ ПЛАМЕН“/ „JAZZ FLAME“. Ове године се истовремено навршава и пола века од рођења манифестације, 1971. године.

Фестивал ће, како су саопштили организатори, због обележавања великог јубилеја, у пуном формату трајати шест дана, а одржаће се и један „плус“ концерт у Дому омладине, као и гостовање у Новом Саду – укупно недељу дана најбољег савременог џеза из целог света у Србији! У салама Дома омладине Београда и Комбанк дворане наступиће 25 састава, са преко 100 музичара из 18 земаља, са 3 континента (Европа, Северна Америка и Азија), уз репрезентативно представљање најталентованијих младих аутора са српске џез сцене – оних који представљају нашу будућност.

Слоган фестивала је „Џез пламен“ / „JAZZ FLAME“, у складу са јединственом годишњицом, ретком и у срединама са већом џез традицијом од наше. Када је Београдски џез фестивал основан 1971. године, нико није могао да претпостави да ће пламен џеза код нас бити тако дуговечан и да ће из године у годину обасјавати ову средину смелом музиком. Традиција фестивала налаже да и ове године очекујемо уметнички врхунске концерте које ћемо дуго памтити.
Упркос познатим околностима, БЏФ није ни прошле године изгубио корак и одржан је уживо као један од ретких џез фестивала у Европи који се одважио то да учини. Тим Дома омладине Београда, као организатор, заслужује сва признања. У овом часу није време за рекорде у посећености, него у истрајности и вери у себе. Наша публика, која доказано већ деценијама воли џез, заслужује овакав фестивал. Он је наш понос и у светским оквирима, као најстарији и најпознатији међународни џез фестивал који се одвија у Србији.

Упознајемо вас са првих шест извођача, који ће бити део богатог програма овогодишњег, слављеничког Београдског џез фестивала.

Почасно место на отварању манифестације припада новосадском саставу Мајамистy ТриО. На фестивалу су досад наступали само једном, пре десет година, промовишући деби албум Мистyланд. Утисак који су тада оставили отварао им је једна по једна велика врата – критике у магазинима JazzTimes и All About Jazz, дистрибуција албума у Јапану, први концерти у иностранству. Одважно ступајући изван главне струје ондашњег српског џеза, освајали су нове врхове.

Непосредно пред фестивал снимају четврти албум, на коме ће се наћи музика коју пијанисткиња и лидерка састава Маја Алвановић припрема за извођење на београдској манифестацији. Уважени гости су аустријски бас кларинетиста и саксофониста Улрих Дрекслер, македонско-француска вокалисткиња Анета Џорџ, као и новосадски дечји хор Ла Ла Студио.

Марија Шнајдер је већ четврт века неприкосновено најуваженији композитор и аранжер оркестарског џеза. Добила је 7 Гремија и 14 пута номинована за ово признање. Њен први Греми, за албум Цонцерт ин тхе Гарден (2004), прво је издање у историји те награде које се продавало искључиво путем интернета. Носилац је и два овогодишња Гремија, за најбољу инструменталну композицију („Спутник“) и најбољи оркестарски џез албум (Дата Лордс).

Освојила је неколико десетина титула за најбољег композитора, аранжера или оркестар у годишњим гласањима критичара ДоwнБеата, Јазз Тимеса и Јазз Јоурналистс Ассоциатион. Има почасни докторат универзитета у Минесоти и титулу НЕА Џез Мастер (2019), која се сматра најважнијим институционалним признањем у области џеза у Америци. На првом гостовању у Београду извешће најупечатљивија дела из целе каријере, диригујући једним од водећих младих европских оркестара, келнским Сабвеј џез оркестром.

Пијанисткиња, певачица и композиторка Азиза Мустафазаде, кћи је славног азербејџанског уметника Вагифа Мустафазадеа, кога је чувени амерички џез водитељ Вилис Коновер прогласио „најлиричнијим пијанистом кога је упознао“. Победница конкурса „Телонијус Монк“, светску афирмацију стекла је албумима за продукцију Цолумбиа средином деведесетих, а потом снимала за кућу Децца, као и у сопственој режији. Актуелно издање Генератионс изашло је прошле године, после тринаестогодишње паузе.

Главно поље њеног интересовања је мугам-џез – амалгам џеза, класике и азербејџанског фолклора, на трагу радова оца Вагифа, а обрађивала је и џез стандарде, као и дела класичне музике. Поседује изузетну пијанистичку технику и божански глас великог распона, владајући и класичним стилом певања. Иако од краја осамдесетих живи у Немачкој, веома ретко наступа, а њен београдски концерт један је од само два потврђена до краја године.

Немачки трубач и композитор Маркус Штокхаузен један је од најразноврснијих уметника нашег доба, остварујући врхунске резултате упоредо у домену џеза, савремене и класичне музике. Син је чувеног авангардног композитора Карлхајнца Штокхаузена, чија је бројна дела и изводио, а сарађује и са полубратом Симоном, композитором и саксофонистом. Током каријере дуге четири деценије, снимио је преко 90 албума као лидер или сајдмен. Сарађивао је са значајним личностима савременог џеза (Арилд Андерсен, Ференц Снетбергер, Флоријан Вебер, Ралф Таунер, Рајнер Брунингхаус…), наступао са бројним европским оркестрима (The London Sinfonietta, Metropole Orchestra, Franz Liszt Chamber Orchestra, Berlin Philaharmonic…), те освајао престижне награде немачке џез заједнице (WDR, JTI, ECHO…).

RYMDEN је супер група какву Европа одавно није имала. Клавијатуриста Буге Веселтофт је творац „Нових џез концепција“ и вођа истоименог бенда, а басиста Ден Берглунд и бубњар Магнус Естрем ритмичари најпопуларнијег европског џез састава свих времена е.с.т. (Есбјорн Свенсон трио) и потом успешни лидери самосталних креативних пројеката. Велику скандинавску тројку спојила је Бугеова дугогодишња жеља да води акустични џез трио. У духу назива бенда, који означава свемир, или универзум, њихова музика заснована је на три елемента: меланхоличним и атмосферичним композицијама, драматичном ритмичком пуњењу, те виртуозној џез свирци највишег нивоа. Поред модерног џеза, у њиховој креацији мешају се и утицаји Баха, филмске музике и рокенрола, рефлектујући све аспекте скандинавске музике 21. века.

Унук чувеног блуз-свинг трубача Дока Чидема, трубач и композитор Тео Крокер бљеснуо је на џез сцени у пратећем саставу Ди Ди Бриџвотер, а онда уз подршку чувене вокалне диве остварио упечатљиву соло каријеру. Наступао је на најпрестижнијим светским фестивалима (Ротердам, Сан Себастијан, Перуђа) и сарађивао са звездама џеза и поп музике (Рој Харгрув, Гери Барц, Џеј Кол, Вајклиф Џин). Последњи албум Стар Пеопле Натион донео му је прву номинацију за Греми, а од актуелног издања BLK2LIFE / A Future Past, које представља у Београду, очекује се да настави његов пут у врх савременог џеза. Албум представља звучну прославу Крокерових афро-корена, уз велико поштовање према џез и фанк традицији, али и отвореност према савременим токовима, попут хип-хопа, репа и нео-соула.

Ваучери за улазнице

Ограничен број ваучера за комплете улазница 37. Београдског џез фестивала се може набавити на Тикет Висион благајни у Дому омладине Београда. Актуелна цена ваучера је 3.000 РСД, а обухвата све концерте у главном програму фестивала (13 концерата).

Данас