НАЈВЕЋЕ КРАЉЕВСКО ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА

Поводом свечаности устоличења Митрополута Јоаникија у Црној Гори боравио ке ЊКВ принц Давит Багратион Мухрани од Грузије са својом супругом принцезом Ирином.

На овом важном путовању његову делегацију су чинили дугогодишњи блиски српски сарадници и пријатељи Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге, Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Р. Србије, ђакон Ненад Јовановић, директор Центра за истраживање проба славног монархизма.  Његово Височанство је овом приликом  имао прилику да буде примљен код највиших државних власти Црне Горе и у Влади и у Скупштини Црне Горе. Као и да присуствује историјским дочеку Патријарха српског Порфироја у Саборним храму у Подгороци. 

Након обављеног богослужења ЊКВ Давит је одликовао Митрополита Јоаникија највишим одликовањем своје Краљевске Куће Орденом Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашег Исуса Христа у присуству Патријарха Порфирија и свих архијереја српске, руске, јерусалимске и осталих цркава. 

Овом приликом ЊКВ Давит указао је на вишевековне и неизбрисиве братске везе двају народа и цркава. Ове историјске везе осведочене су чињеницом да Грузија и данас спада у ред оних земаља које поштују територијални интегритет и суверенитет Србије, не признајући независну и лажну државу Косово. 

Њихова височанства присуствовала су свим свечаностима која су пратила овај историјски догађај.

 

This slideshow requires JavaScript.

Иначе, поред више светских крунисаних глава, председника, предсеника влада и других високих званичника, носиоци овог одликовања су, поред нашег блаженопочившег патријарха Иринеја, и: васељенски патријарх Вартоломеј I, јерусалимски патријарх Теофил III, грузински патријарх Илија II, првојерарх Руске Заграничне Цркве митрополит Иларион и више других архијереја из јурисдикције Васељенске, Александријске, Руске, Српске и Грузинске Цркве.