Јован Дучић: Трагање за новим

САНУ обележава 150 година од песниковог рођења: данас отварање изложбе, следи дводневни научни скуп и књига на српском и енглеском језику

Изложба „Јован Дучић: Трагање за новим” академика Злате Бојовић биће отворена данас у Галерији Српске академије наука и уметности, а отвориће је председник САНУ, академик Владимир Костић, саопштено је из ове институције, а преноси Танјуг.

Овом поставком почиње обележавање 150 година од рођења Јована Дучића, који се сматра једним од најзначајнијих српских песника. Према речима ауторке Бојовић, изложба има задатак да у целини представи Дучићеве најважније путеве и преокрете у раду и животу, првенствено књижевном који му је донео велику заслужену славу, да га представи као дипломату и покаже изузетност његове појаве.

Поставка се састоји од осам целина (одељака) које прате Дучића од рођења, преко многобројних великих путева којима се кретао, све до краја живота и „повратка” на вечни починак у Требиње. Грађа за ове одељке добијена је из већег броја библиотека и архива (из Требиња, Народне библиотеке Србије, архива и библиотеке САНУ, приватних колекција и других). Овом приликом ће први пут бити представљена и сва прва издања његових дела, од којих нека представљају реткост.

На изложби је изложена и Дучићева биста чији је аутор Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота (партитура композиција на Дучићеве стихове) и предмета, као и велики број репродукованих експоната.

Поред тога, за ову прилику снимљен је и филм који ће се приказивати током читавог трајања изложбе, а који дочарава Дучићево Требиње и представља све знаменитости у том граду за које је Дучић заслужан (односно споменике који су подигнути његовом заслугом, пре свега споменик Његошу), остатак његове родне куће, као и његово вечно пребивалиште Грачаницу.

Како је најављено, дан након отварања изложбе биће уприличена Свечана академија у част ове годишњице, а након тога, 9. и 10. септембра биће одржан научни скуп посвећен Дучићевом животу и делу. Зборник радова са овог скупа биће објављен следеће године.

Осим тога, у времену до скупа на српском и на енглеском језику биће објављена и књига „Јован Дучић ‒ живот, дело, време” која даје преглед песниковог живота и рада, укључујући и дипломатске послове, као и слику времена у којем је живео и деловао, са избором из библиографије на крају.

Јован Дучић (Фото: сајт САНУ)

Политика