Кркобабић: Додатна средства за Програм доделе празних сеоских кућа

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да постоји снажна политичка воља за наставак Програма доделе празних сеоских кућа, која ће бити преточена у буџет за наредну годину, као и да то није пројекат већ мисија за коју ће бити издвојена додатна средства.

„Попуњаваћемо празне сеоске куће докле год постоји интересовање“, нагласио је министар у посети Владичином Хану где је одржао радни састанак са председницима свих месних заједница и руководством општине и Пчињског управног округа.

Тема састанка били су актуелни програми овог министарства, искуства са терена, потребе и сугестије становника села.

Министар је обишао и четворочлану породицу Раденковић у селу Репинце која је учествовала у програму и добила нови дом.

Председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић изјавио је у Владичином Хану да уз науку и нове технологије могу да се искористе сви потенцијали које село пружа.

„Да наши сељани буду модерни фармери, поносни на свој рад и задовољни својим приносима. Не заборавимо да и градови опстају захваљујући управо селима“, истакао је Шкорић.

Програм куповине празних сеоских кућа спроводи се на територији читаве Србије, али се посебна пажња усмерава на пет јужних управних округа у којима је највише приметно пражњење и одумирање села – Пчињски, Пиротски, Јабланички, Нишавски и Топлички.

Председник општине Владичин Хан Горан Младеновић изјавио да су после задруга, за чији рад је ова општина већ добила бесповратна средства, аплицирали и за остале програме које спроводи министарство и да су поносни што је прва кућа усељена на југу Србије управо из њихове општине.

Уредбом коју је донела Влада ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а вредност једне некретнине може ићи до 1,2 милиона динара. Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Средства се додељују младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Министарство за бригу о селу спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до лекара, до школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстцање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

У плану је и адаптација сеоских домова културе или задружних домова у мултифункционалне објекте који ће сеоском становништву пружити задовољење друштвених и адмистративних потреба.

Из министартва су подсетили да је до сада само из програма подршке раду задруга на територији Пчињског управног округа додељено готово 42 милиона динара, од чега је 6,1 милиона динара општини Владичин Хан.

Бета