ОМАЖ ВУИСИЋУ: Поводом 95 година од рођења чувеног глумца

ПОВОДОМ 95 година од рођења славног српског и југословенског глумца Павла Вуисића у Југословенкој кинотеци је до 9. септембра на репертоару мини ретроспектива остварења чувеног Паје.
У Музеју Кинотеке, у Косовској 11 биће приказан избор од осам његових филмова, сврстаних хронолошки од 1967. када је снимио „Боксери иду у рај“, у режији Бранка Ћеловића, до „Сутона“ (1982) Горана Паскаљевића.

На програму су и неизоставни „Ко то тамо пева“ (1980) Слободана Шијана, „Паја и Јаре камионџије“ (1973) Мила Ђукановића, „Догађај“ (1969) Ватрослава Мимице, за који је Вуисић добио награду „Цар Константин“ на фестивалу у Нишу… Ту су још и филмови „Кад чујеш звона“ (1969) Антуна Врдољака, „Опклада“ (1971) Здравка Рандића и „Повратак отписаних“ (1976) Александра Ђорђевића.

– Павле Вуисић је сигурно био најбољи филмски глумац у Југославији. Прво, јер је у великој конкуренцији било тешко искочити на неко посебно и уочљиво место. Друго, јер је од „бити глумац“ теже само једно – одржати се и опстати – овим речима је чувени критичар Ранко Мунитић започео своју монографију о Паји Вуисићу, објављене 1985, поводом награде „Славица“. Ово признање ће деценију касније бити названо Вуисићевим именом и додељује се на Филмским сусретима у Нишу.

Новости