Талибани: америчке базе Кинезима и Пакистанцима?

Нова афганистанска влада могла би предати зрачну базу Баграм на кориштење Кини, док би Пакистану могла омогућити упорабу зрачне луке у Кандахару у властите оперативне сврхе, пише у понедјељак, 6. рујна, индијски медиј Пионеер.

Такав развој догађаја имат ће озбиљне посљедице за Индију, наводи се у тексту.
“Кориштење афганистанске зрачне базе Баграм пружит ће Кини додатне могућности за спрјечавање индијских акција у регији и осигурање сигурности кинеско-пакистанског господарског коридора (ЦПЕЦ)”, рекли су извори споменутог медија.

С друге стране, највећи индијски регионални супарник, с којим је она протеклих пола стољећа водила неколико ратова везано уз проблематику Кашмира – Пакистан, сада је још већа пријетња.

„Приступањем Пакистана афганистанској зрачној бази у Кандахару, он ће стећи војну предност над Индијом у зони Кашмира и моћи ће побољшати заштиту својих објеката у свом дијелу ове регије у случају индијско-пакистанског војног сукоба.”

Наводи се како сада стручњаци пакистанских зрачних снага прегледавају свих пет зрачних база у Афганистану, укључујући узлетишта у Кандахару, Баграму и Кабулу, а да се кинеско изасланство састало с највишим водством талибана како би разговарали о сигурносним питањима, укључујући, наводно, могућу употребу базе у Баграму.
Индијски медиј наводи како су талибани у понедјељак потврдили да се моћни пакистански обавјештајни заповједник, генерал-потпуковник Фаиз Хамеед сусрео са својим де фацто вођом Муллахом Абдул Гханијем Барадаром, усред напора те исламистичке организације да финализира владу у Афганистану.

Главни равнатељ пакистанске обавјештајне службе (ИСИ) генерал-потпуковник Хамеед отпутовао је прошлог тједна у ненајављени посјет Кабулу, поставши једини високи дужносник из иноземства који је посјетио Кабул од када су средином коловоза талибани заузели главни град.
Данас је гласноговорник талибана Забихуллах Муџахид на медијској конференцији потврдио да се шеф ИСИ-а састао с Муллахом Барадаром тијеком његова посјета Кабулу, о чему је извијестио ББЦ Урду.

Талибани су увјерили Исламабад да се афганистански териториј неће користити против Пакистана. Овдје бисмо додали како је мало тко и мислио другачије.

Геополитика