10.000 НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ НА УДАРУ! Нове мере тичу се српских предавача на интернету, а иза све га се крије кинеска влада која је увела низ правила

После пореских обавеза које ће морати да почну да измирују почевши од јесени, неке од српских радника на интернету у блиској будућности чека још једна недаћа – кинеска влада донела је низ правила која би могла њихов посао да учине немогућим.
Нове мере у Кини би могле најпре да утичу на наставнике језика из Србије који чине најбројнију групу српских радника на интернету и има их око 10.000, а већина њих предаје ученицима из Кине, поручују из српског Удружења радника на интернету (УРИ) у писаној изјави за ББЦ на српском.

Један од њих је и У.К, који држи наставу енглеског језика кинеским ђацима дуже од четири године, а сада је под „огромним стресом“ због све веће неизвесности коју су изазвала нова правила, пише ББЦ на српском.

– Тренутно не радим, а од септембра ћу смети да радим само три и по сата дневно – из компаније кажу да ће моћи некако да опстану до фебруара, али многи мисле да ни то није могуће, поручује овај наставник енглеског језика из Србије који ради за једну кинеску компанију.
Централни комитет Комунистичке партије Кине и Државни савет те земље објавили су крајем јула 2021. године смернице из области образовања.
Према новим правилима, компаније у Кини ће моћи да наставе да обављају ову делатност само ако се одрекну профита, а наставницима који живе ван ове земље неће бити дозвољено да подучавају кинеске ученике.
Шта кажу наставници из Србије?

Уколико смернице које је издала кинеска влада почну доследно да се примењују у свим крајевима земље, приватни онлајн часови из неколицине школских предмета које предају наставници ван Кине неће више моћи да се одржавају.
Неке од највећих школа које у Кини пружају ове услуге су престале да раде или су на ивици да се угасе, кажу из УРИ за ББЦ на српском.
Питање је времена када ће се то догодити у мањим школама у којима углавном раде наши предавачи, пошто је резервисање нових курсева обустављено 9. августа, додају.

Један од корисника друштвене мреже Редит из Србије поделио је обавештење које је добио од компаније где се наводи да је ово „вероватно последња година“ у којој ће компанија радити.

У овој компанији запослен је и У. К. који напомиње да је новим мерама забрањено предавати школској деци током викенда, школског распуста и националних празника.
Из тог разлога он неће бити у могућности да ради и зарађује до почетка школске године, а када она почне термини за наставу током радних дана биће ограничени пошто после 21 час по локалном времену у Кини деца неће смети да похађају приватне часове, додаје он.
– Веома ме брине неизвесност и константно размишљам да ли ћу сутра да имам посао – врло је стресно и онемогућава ме да функционишем нормално, признаје У. К.
Како изгледају правила која је увела кинеска влада

Одабрано је девет градова у којима ће овај план прво заживети као пилот пројекат – Пекинг, Шангај, Шењанг, Гвангжу, Ченгду, Женгжу, Чангжи, Вејхаи и Нантонг.
Нове регулативе укратко:

Компаније и институције које предају по школском програму не смеју да буду профитне организације
Овакве институције не смеју да имају јавне деонице на берзи (ИПО) нити да имају страни капитал.
Наведене компаније неће смети да издају деонице или да прикупљају новац на тржишту капитала како би инвестирали у институције које се баве предавање школског програма

Стране фирме не смеју да купују или имају деонице у институцијама које се баве предавањем предмета по школском програму, као ни да користе трећа лица да би то постигле. Они који су сада у прекршају морају да исправе ситуацију што пре

Учење на распусту или викендом је строго забрањено

Забрањено је онлајн учење и учење по школском програму за сву децу млађу од шест година

Агенције не смеју да уче по страним школским програмима нити да запошљавају професоре ван Кине да предају.
Ипак, уговори који су склопљени између родитеља и компанија које пружају услуге онлајн едукације биће испоштовани, па ће ђаци који већ похађају курсеве или су их платили моћи да из заврше без сметњи.

Часови онлајн наставе биће ограничени на 30 минута и мораће да се заврше пре 21 сата по локалном времену.

Оглашавање институција за онлајн едукацију неће бити дозвољено у медијима, на интернет платформама и билбордима постављеним на јавним местима и у стамбеним блоковима, пише у смерницама.

Међутим, има и оних којима нове смернице досад нису утицале на посао.
Међу њима је и Стефан Нешовић, који више од четири месеца предаје енглески језик ученицима у Кини, преноси ББЦ на српском.

Како каже, из компаније за коју ради и коју није желео да именује уверавају га да ће све наставити да функционише без проблема и не би требало да их буде ни у блиској будућности.

– Чак сам пре неколико недеља добио и уговор за стално, а из фирме су нас питали и да препоручимо колеге које би могле да нам се прикључе, прича он у разговору за ББЦ на српском.

Ипак, Нешовић је приметио је да су се родитељи његових ђака „успаничили“ и распитују се на који начин би њихова деца могла да наставе са приватним часовима када нова правила заживе, пише ББЦ на српском.

ja-serbia.org

Блиц