Америчко истраживање: Француска неће дуго издржати у рату против Русије

Француска има моћну војску, савремених авиона, високо обученог војног особља и нуклеарно оружје. Али француска војска је крхка и недостаје јој муниције и залиха људства за продужени сукоб са Русијом. Ово гледиште су изнели истраживачи из америчке корпорације РАНД.

НАТО се од свог почетка фокусирао на „руску претњу“. Према стручњацима Форбеса, француска војска би могла постати непроцењиво добро у сукобу између Северноатлантске алијансе и Русије. Али ова земља није способна да се бори дуго времена без подршке Сједињених Држава.

Француска може да води локалне војне операције широм света (посебно у Африци), али није у стању да води дуготрајне битке са тако јаким противником као што је Русија.

Из перспективе Сједињених Држава, то значи да су Французи само ограничено време у могућности да учествују у конвенционалној конфронтацији великих размера у Источној Европи.

Париз би могао допринети сличном рату на пољу електронског ратовања и противваздушне одбране.

Али у којој мери је Француска спремна да се бори против Русије?

Ако је Француска убеђена да безбедносна ситуација у Европи захтева њено шире присуство, онда би то могло постати приоритет њених војних тежњи.

У супротном ће се фокусирати на регион Медитерана и Сахела (Мали, Мауританија, Чад, Нигер и Буркина Фасо) – верује стручњак РАНД Стефание Песар (цитирано према Форбесу).

Вебтрибун